Slijmbeursontsteking lies

Bijgewerkt op 9 oktober 2017

Wat is een slijmbeursontsteking in de lies?

Een slijmbeursontsteking in de lies is een regelmatig voorkomende aandoening waarbij de slijmbeurs (bursa) tussen de iliopsoas-spier en de kom van het heupgewricht ontstoken is.

De medische term voor een slijmbeursontsteking in de lies is ‘iliopsoas bursitis’ of ‘bursitis iliopectinea’.

Wat is de oorzaak?

Net als slijmbeursontstekingen elders in het lichaam wordt een slijmbeursontsteking in de lies meestal veroorzaakt door overbelasting. De aandoening ontstaat vaak bij mensen die hun heupgewricht heel vaak achter elkaar hebben gebogen en gestrekt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een lange fietstocht. De aandoening komt ook bij dansers regelmatig voor.

Welke klachten geeft het?

Een slijmbeursontsteking van de lies geeft meestal pijn in de lies. De pijn kan soms uitstralen naar de knie, het bovenbeen of de bil.

De pijn is vooral voelbaar bij het naar achteren strekken van het heupgewricht.

Hoe vaak komt ’t voor?

Slijmbeursontsteking van de lies komt regelmatig voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland naar schatting 2.000-3.000 keer gesteld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen zal er namelijk mee naar de dokter gaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van lichamelijk onderzoek en een proefinjectie met een pijnstillend middel.

De arts zal soms beeldvormend onderzoek aanvragen om andere diagnoses uit te sluiten.

Lichamelijk onderzoek

De arts kan de diagnose vaak stellen door een paar testjes te doen.

  • Patiënt ligt op de rug: Door de knie naar de borst te duwen wordt de pijn vaak uitgelokt of erger.
  • Patiënt ligt op de buik: Door het been omhoog te bewegen wordt de pijn vaak uitgelokt of erger.

Proefinjectie

De arts kan besluiten een injectie in de slijmbeurs te zetten. De injectie bevat een pijnstillend middel, bijvoorbeeld lidocaïne. Als de klachten worden veroorzaakt door een ontstoken slijmbeurs zal de pijn vaak binnen enkele minuten minder worden. Daarmee wordt de diagnose bevestigd.

Beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld echografie of MRI-scan, is niet noodzakelijk voor het stellen van de diagnose. Soms willen artsen echter andere oorzaken voor de pijnklachten uitsluiten. Daarom zal soms beeldvormend onderzoek worden aangevraagd.

Als de bursitis leidt tot een flinke ophoping van vocht in de slijmbeurs zal dit zichtbaar zijn op echo of MRI-scan. Op de MRI-scan hieronder is de gezwollen slijmbeurs goed zichtbaar ter hoogte van de lies.

slijmbeursontsteking lies (bursitis iliopectinea) op MRI-scan
slijmbeursontsteking lies (bursitis iliopectinea) op MRI-scan (Bron: Dr Nolan Walker, Radiopaedia.org)

Bij een langer bestaande slijmbeursontsteking zijn soms kalkneerslagen zichtbaar.

Behandeling

Een slijmbeursontsteking van de lies gaat meestal vanzelf over door rust te houden.

De arts kan de pijnklachten verminderen met een injectie met lidocaïne. Soms wordt ook een ontstekingsremmend middel toegevoegd aan de injectie.

Als de aandoening wordt veroorzaakt door een verkeerde belasting van het heupgewricht kunnen houdingsoefeningen en/of spieroefeningen helpen. Hiervoor kan een fysiotherapeut worden ingeschakeld.

Beloop en prognose

Een slijmbeursontsteking van de lies is een onschuldige aandoening. De aandoening gaat in de loop van dagen tot weken meestal vanzelf over als je voldoende rust neemt. Behandeling kan helpen de genezing te versnellen en herhaling te voorkomen.

De levensverwachting van mensen met deze aandoening is niet verminderd.

Engelse vertaling

iliopsoas bursitis

ICD10-code

M71.8

Verder lezen / Referenties

  • MPJH Mallant, WJB Mastboom & GPM de Backer, ‘Liesklachten door bursitis iliopectinea’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 6 juni 1998; 142(23): pagina’s 1328-1331.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2017


Synoniemen voor slijmbeursontsteking lies zijn ontsteking van de slijmbeurs van de psoasspier, iliopsoas bursitis, iliopsoasbursitis, bursitis iliopectinea, ontsteking van de bursa iliopectinea, ontsteking van de slijmbeurs in de lies, slijmbeursontsteking bij de musculus iliopsoas, bursitis lies, bursitis in de lies, slijmbeursontsteking lies, en slijmbeursontsteking in de lies.

1 gedachte over “Slijmbeursontsteking lies”

  1. Martin Mooij

    illiopsoas spier door vertillen geblesseerd. Kan niets meer tillen, is geen hernia volgens mri. Linkerlies is bijzonder stijf geworden. Op mijn rib bovenaan waar de psoas aanhecht extreem veel drukpijn Naar wie moet ik toe voor behandeling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven