Slijmbeursontsteking hiel

Bijgewerkt op 10 oktober 2017

Wat is het?

Een slijmbeursontsteking van de hiel is een redelijk vaak voorkomende aandoening waarbij de slijmbeurs aan de achterkant van de voet ontstoken raakt. Dit veroorzaakt pijn aan de hiel.

slijmbeursontsteking hiel - pijn aan de hiel

Er zijn drie slijmbeurzen bij de hiel die ontstoken kunnen raken. Eentje zit direct achter de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Een andere zit iets hoger, achter de achillespees, maar boven de aanhechting. De derde zit onder het hielbeen, dus onder de hak van de voet.

De medische naam voor ‘slijmbeursontsteking hiel’ is ‘bursitis calcanei’.

Symptomen

Een slijmbeursontsteking aan de hiel kan de volgende klachten geven:

  • Pijn: de plaats van de pijn is afhankelijk van de slijmbeurs die ontstoken is.
  • Rode verkleuring van de hiel
  • Zwelling van de hiel

Oorzaak

Een slijmbeursontsteking van de hiel wordt veroorzaakt door aanhoudende verhoogde druk ter plaatse van de hiel, of net daarboven. Dit wordt meestal veroorzaakt door overbelasting en/of knellende schoenen. De aandoening komt daarom regelmatig voor bij hardlopers met nieuwe schoenen.

Overbelasting

Slijmbeursontsteking van de hiel kan ontstaan bij toename van de belasting van de voeten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die beginnen met hardlopen. Maar ook geoefende hardlopers die meer kilometers gaan hardlopen kunnen er last van krijgen.

Knellend schoeisel

Het komt regelmatig voor dat mensen met slijmbeursontsteking van de hiel kortgeleden nieuwe schoenen zijn gaan gebruiken. Ook dames die vaak op pumps lopen kunnen last krijgen van een slijbeursontsteking van de hiel.

slijmbeursontsteking hiel kan worden veroorzaakt door lopen op pumps
slijmbeursontsteking aan de hiel kan worden veroorzaakt door lopen op pumps

Overige

Ten slotte hebben mensen met een Haglundse exostose een verhoogde kans om een slijmbeursontsteking van de hiel te krijgen.

Diagnose

De arts zal op grond van de klachten de diagnose vaak al vermoeden. Het kan wel lastig zijn om de aandoening te onderscheiden van een irritatie of ontsteking van de aanhechting van de achillespees (achilles tendinitis).

Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig om de diagnose te stellen. Als dat wel wordt aangevraagd kunnen soms afwijkingen worden gevonden bij laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

De hiel is rood, soms ook gezwollen, en pijnlijk bij aanraking.

Laboratoriumonderzoek

Soms zijn de zogenaamde ‘ontstekingsparameters‘ verhoogd. Dat betekent een verhoogde bloedbezinking, en een verhoogd CRP-gehalte in het bloed. Dat kan wijzen op een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld reuma of de ziekte van Bechterew.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de hiel is soms een botuitsteeksel aan de hiel zichtbaar. Dit is een zogenaamde ‘Haglundse exostose‘. Een Haglundse exostose kan gepaard gaan met een ontsteking van de slijmbeurs van de hiel.

Behandeling

Behandeling van een ontstoken slijmbeurs aan de hiel bestaat uit (1) wegnemen van de oorzaak, en (2) behandelen van symptomen.

Wegnemen oorzaak

Vaak zal dit neerkomen op het ontlasten van de hiel, en het behandelen van eventuele onderliggende aandoeningen.

Ontlasten van de hiel

Ontlasten van de hiel komt meestal neer op aanpassen van de schoenen en/of het aanpassen van de training.

Draag schoenen die niet knellen aan de achterkant, of loop tijdelijk op slippers. Vermijd juist instapschoenen en sandalen. Deze geven juist vaak extra druk rond de aangetaste plek.

Hardlopen met een slijmbeursontsteking van de hiel is lastig. Ga liever tijdelijk een andere vorm van inspanning doen, bijvoorbeeld fietsen (eventueel met slippers), zwemmen, of krachttraining.

Heel soms kan het nodig zijn om de voet in te gipsen om de hiel te ontlasten.

Behandeling onderliggende aandoening

Ook kan het zijn dat een onderliggende aandoening de bursitis (mede) veroorzaakt. Dat kan het geval zijn bij mensen met reuma, jicht, Haglundse exostose of de ziekte van Bechterew. In deze gevallen zal dus de onderliggende oorzaak moeten worden behandeld.

Behandelen symptomen

De klachten kunnen worden verminderd door rust, pijnstillers, stretchoefeningen en koelen.

Pijnstillers

In eerste instantie kan paracetamol worden genomen. Als dat niet helpt kunnen pijnstillers van het type NSAID worden genomen. Een aantal daarvan zijn zonder doktersrecept te verkrijgen.

Als de NSAID’s niet of onvoldoende helpen kan de arts eventueel nog zwaardere pijnstillers voorschrijven.

Stretchen achillespees

Door de achillespees geleidelijk op te rekken (‘stretchen’) zal meer ruimte beschikbaar komen tussen achillespees en hielbeen. Daarmee zal de druk op de slijmbeurs tussen achillespees en hielbeen afnemen. De klachten nemen dan af. Het duurt vaak enige tijd voordat dit goed te merken is.

Stretchen van de achillespees kan door bij een muur te gaan staan. Ga met je gezicht naar de muur staan. Steun vervolgens met je handen, of met de ellebogen en onderarmen, tegen de muur. Houd je lichaam iets schuin voorover, met het hoofd tegen de handen leunend. Zet nu de voet aan de kant van de klachten een stuk naar achter ten opzichte van de andere voet.

stretchen tegen muur om achillespees te rekken tegen slijmbeursontsteking hiel
Foto: Timothy Krause

Het been aan de kant van de klachten is nu naar achter gestrekt. Het andere been is gebogen. Druk nu de hiel van de voet met de klachten naar de grond. Als het goed is voel je nu rek op de achillespees. Als je onvoldoende rek voelt kun je een verhoging onder je voorvoet leggen, bijvoorbeeld een boek.

Doe dit vijf keer per dag gedurende 30-60 seconden. Verwacht niet dat de klachten na een paar keer stretchen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit duurt langer.

Koelen

Gedurende de eerste dagen na het optreden van de klachten kan koelen van de hiel helpen de ontsteking en de pijn te verlichten. Gebruik hiervoor koelmaterialen of een zak met ijsblokjes. Koel daarmee gedurende 20-30 minuten de zere plek. Doe dit 3x per dag.

Engelse vertaling

calcaneal bursitis

ICD10-code

M77.5

Anatomie

bursa subcutanis calcanei posterior


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 oktober 2017


Synoniemen voor slijmbeursontsteking hiel zijn bursitis calcanei, ontstoken slijmbeurs hiel, ontstoken slijmbeurs aan de hiel, ontstoken slijmbeurs bij de achillespees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven