Slijmbeursontsteking (bursitis)

Bijgewerkt op 14 oktober 2017

Wat is een slijmbeursontsteking?

Door overbelasting of infectie kunnen slijmbeurzen ontstoken raken. Dan wordt gesproken van een ‘slijmbeursontsteking’. De medische naam voor slijmbeursontsteking is ‘bursitis’.

Slijmbeurzen zijn met slijm gevulde zakjes die meestal in de buurt van gewrichten liggen. Daar liggen ze tussen het bot en de pees van de spier die aan dat bot vastzit. De functie van slijmbeurzen is om wrijving tussen bot en spier te verminderen. Daardoor wordt het makkelijker om een bepaalde beweging zonder problemen vele malen te herhalen.

Welke vormen zijn er?

Slijmbeurzen zitten door heel het lichaam. Bepaalde slijmbeurzen in ons lichaam raken sneller ontstoken dan andere. Met name rond grote gewrichten kan overbelasting van die gewrichten tot ontsteking van de slijmbeurs leiden. Op grond van de lokatie in het lichaam wordt onderscheid gemaakt tussen:

Slijmbeurzen kunnen ook geïnfecteerd raken met bacteriën. In dat geval wordt gesproken van een geïnfecteerde slijmbeursontsteking.

Als een slijmbeursontsteking langere tijd bestaat kan dat leiden tot verkalkingen in de slijmbeurs. Dat kan op een röntgenfoto gezien worden.

Engelse vertaling

bursitis

ICD10-code

M70-M71


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 oktober 2017


Synoniemen voor slijmbeursontsteking zijn ontsteking slijmbeurs, ontstoken slijmbeurs en bursitis.

Scroll naar boven