Slaapverlamming

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming is een aandoening waarbij de spieren vlak voor het slapen gaan of net na het ontwaken volledig verslappen en niet aangespannen kunnen worden. Voor mensen die aan slaapverlamming lijden kan dit beangstigend zijn omdat ze zich tijdelijk niet kunnen bewegen.

De medische naam voor slaapverlamming is ‘slaapparalyse’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Slaapverlamming komt redelijk vaak voor. Jaarlijks krijgen naar schatting 5.000-10.000 mensen hier voor ‘t eerst mee te maken.

Bij wie?

In principe kan slaapverlamming bij iedereen voorkomen. Het komt echter het vaakst voor bij kinderen en jongvolwassenen.

Mensen met de slaapziekte narcolepsie hebben opvallend vaak last van slaapverlamming.

Wat is de oorzaak?

Wat precies de oorzaak is van slaapverlamming is nog niet bekend.

Welke klachten geeft het?

Zoals de naam al zegt verslappen de spieren bij deze aandoening en kunnen ze tijdelijk niet aangespannen worden. Dit is vooral de eerste keer een beangstigende ervaring omdat het daadwerkelijk voelt als een verlamming.

Naast de verlammingsverschijnselen kunnen ook hallucinaties optreden. Hallucinaties zijn onechte waarnemingen. Dus bijvoorbeeld dingen of personen zien die er in werkelijkheid niet zijn, of geluiden of stemmen horen die er niet zijn.

De symptomen treden op tijdens het inslapen of bij het ontwaken uit de slaap.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten. Soms zal de arts verder onderzoek willen doen om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Behandeling slaapverlamming

Het gaat hier om een goedaardige aandoening waarvoor geen behandeling nodig is. Het enige dat de arts kan doen is de patiënt geruststellen.

Beloop en prognose

Slaapverlamming is in principe een onschuldige aandoening die bij sommige mensen één keer en bij anderen meerdere keren voorkomt.

Synoniemen: slaap-verlamming, slaapparalyse, slaap-paralyse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven