Obstructief slaapapneu syndroom

Wat is het obstructief slaapapneu syndroom?

Het obstructief slaapapneusyndroom – vaak afgekort tot ‘OSAS’ – is een vaak voorkomende aandoening waarbij tijdens het slapen ademstops optreden.

OSAS komt voor bij zo’n 1-4% van de mannen. Bij vrouwen komt het minder vaak voor.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • snurken
  • onderbreking van de ademhaling tijdens de slaap; dit wordt ‘apneu’ of ‘ademstop’ genoemd
  • hierdoor wordt onrustig geslapen, waarbij men regelmatig even wakker wordt; dit leidt weer tot:
  • slaperigheid overdag met soms de neiging om overdag in slaap te vallen; om overdag fit te zijn moet de slaap voldoende ‘diep’ zijn

Wat is de oorzaak?

In feite is het OSAS een ernstige vorm van snurken waarbij de luchtwegen eventjes volledig samenklappen. Als dit langer dan tien seconden duurt en vaker dan vijf keer per uur optreedt gedurende de slaap wordt gesproken van het obstructief slaapapneusyndroom. Het feit dat de luchtwegen bij sommige mensen wel en bij andere mensen niet samenvallen gedurende de slaap heeft te maken met verschillen in lichaamsbouw in de keel. Iemand kan dus een erfelijke aanleg hebben voor het krijgen van deze aandoening. Verder is het zo dat vetzucht leidt tot een grotere kans op het krijgen van deze aandoening. Dit komt doordat de ademhalingswegen bij mensen met vetzucht iets nauwer zijn en er bovendien van buitenaf door het vetweefsel druk op wordt uitgeoefend zodat ze makkelijker samenvallen. OSAS komt vaker voor bij mensen met het syndroom van Down.

In ernstige gevallen van OSAS, waarbij de ademhaling regelmatig gedurende langere tijd stilstaat, kan zuurstofgebrek in het bloed optreden. De meeste mensen die verder gezond zijn kunnen dat wel hebben, maar bij mensen met hart- en vaatziekten kan dit tot ernstige situaties leiden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van polysomnografie en soms longfunctieonderzoek (om onderscheid te maken tussen chronische alveolaire hypoventilatie en het obesitas hypoventilatiesyndroom).

Synoniemen

obstructief slaapapneusyndroom, obstructieve slaapapneu, obstructieve slaapapneusyndroom, OSAS

Scroll naar boven