Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Een ‘apneu’ is een tijdelijke onderbreking van de ademhaling, ook wel ‘ademstops’ genoemd. Bij slaapapneu’s stopt de ademhaling tijdens de slaap gedurende enige tijd, soms zelfs tientallen seconden.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Slaapapneus komen vaak voor. Naar schatting hebben 750.000 Nederlanders ermee te maken. Meestal heeft men het zelf niet in de gaten. De aandoening komt dan aan het licht doordat iemand anders, bijvoorbeeld een bedpartner, opmerkt dat de ademhaling tijdelijk stopt.

Slaapapneus kunnen in principe bij iedereen voorkomen. Er zijn een aantal risicofactoren voor het krijgen slaapapneus, namelijk:

  • Mannelijk geslacht;
  • Overgewicht; mensen met een grote halsomtrek hebben een groter risico op het krijgen van deze aandoening dan mensen met een gewone hals;
  • Roken;
  • Gebruik van alcoholische drank;
  • Slaapapneu syndroom komt in de familie voor;
  • Overgang (menopauze);
  • Lichamelijke afwijkingen die de ademhaling kunnen belemmeren.

Symptomen slaapapneu

Het belangrijkste symptoom is het optreden van ademstops. Hierbij stopt de ademhaling gedurende enige tijd. Vaak wordt de ademhaling met een harde snurk hervat. Omdat hierdoor de slaap onrustig wordt zijn mensen met slaapapneu vaak niet goed uitgerust. Overdag zijn ze daarom vaak slaperig.

Behandeling

Tekst volgt

Engelse vertaling

Sleep apnea, sleep apnea syndrome

ICD10-code

G47.3

Synoniemen voor slaapapneu zijn slaapapnoe syndroom, slaapapnoe, slaapapnoesyndroom, slaapapneu syndroom, slaapapneusyndroom


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 27 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *