Skiduim

Bijgewerkt op 22 februari 2022

Wat is een skiduim?

Een skiduim is een veel voorkomende aandoening waarbij het bandje van het gewricht aan de basis van de duim is opgerekt of gescheurd. De medische naam van deze aandoening is ‘lesie van het ulnaire laterale ligament van het MCP-gewricht van de duim’. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijk gescheurd bandje (partiële ruptuur) of een volledig gescheurd bandje (totale ruptuur).

Wat is de oorzaak?

Een skiduim wordt meestal veroorzaakt door een val waarbij de duim van de hand af wordt overstrekt. Dit wordt toegenomen abductie of hyperabductie van de duim genoemd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een val tijdens het skiën wanneer de hand vastzit in het riempje van de skistok. Vandaar ook de naam ‘skiduim’ of ‘skiër’s duim’.

Welke symptomen geeft het?

Een skiduim geeft vaak pijnklachten aan de basis van de duim. Ook is er sprake van toegenomen beweeglijkheid van het gewricht aan de basis van de duim (het metacarpofalangeale gewricht van de duim).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij onderzoek van de duim is sprake van toegenomen beweeglijkheid (laxiteit) van het gewricht aan de basis van de duim. Wanneer de bewegingsuitslag 10-20% meer is dan aan de gezonde duim is meestal sprake van een gedeeltelijk gescheurd bandje (ligament) aan de pinkzijde van het duimgewricht. Als de bewegingsuitslag groter is dan 20% is vaak sprake van een volledig gescheurd bandje. Ter uitsluiting van een botbreuk kan een röntgenfoto worden gemaakt.

Wat is de behandeling?

Een gedeeltelijk gescheurd bandje van het duimgewricht wordt behandeld met een spalk gedurende zes weken. Een volledig gescheurd bandje wordt geopereerd.

Synoniemen

lesie van het ulnaire ligament van het MCP1-gewricht, lesie van het ulnaire laterale ligament van het MCP-gewricht van de duim, lesie van het ulnaire laterale ligament van de duim, scheur in een bandje aan de binnenzijde van de duim, jachtopzienerduim, Stener lesie, Stener laesie, skiër’s duim

Engelse vertaling

gamekeepers thumb, gamekeeper’s thumb

Verder lezen / Referenties

  • M Mahajan & SJ Rhemrev, ‘De skiduim‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2013; 157: A6398.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven