Sinustrombose

Bijgewerkt op 7 mei 2021

Wat is sinustrombose?

Sinustrombose is een zeldzame, ernstige vorm van trombose in de hersenen. Trombose is de vorming van een bloedstolsel in een bloedvat, met als gevolg afsluiting van het bloedvat. Bij sinustrombose is sprake van een stolsel in de aderen in het voorste deel van de hersenen. Dit kan leiden tot heftige hoofdpijn en andere klachten. De medische naam voor deze aandoening is cerebrale veneuze sinustrombose, afgekort CVST.

Hoe vaak komt ’t voor?

Sinustrombose is een zeer zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij enkele tientallen mensen vastgesteld. Het gaat relatief vaak om jonge vrouwen. Mogelijk heeft dit te maken met het verhoogde risico op de aandoening bij gebruik van de anticonceptiepil.

Wat is de oorzaak?

Het wordt niet altijd duidelijk waarom iemand sinustrombose krijgt. Bij een aantal mensen wordt een onderliggende aandoening gevonden die leidt tot een verhoogd risico op het ontstaan van trombose. Ook kan gebruik van bepaalde middelen de kans op het krijgen van de aandoening verhogen. Zo is bekend dat gebruik van de anticonceptiepil het risico iets verhoogt. Datzelfde geldt voor bepaalde vaccins tegen COVID-19.

Welke symptomen geeft ’t?

Mensen met een sinustrombose hebben vaak heftige hoofdpijn. Daarnaast kunnen nog allerlei andere symptomen optreden, waaronder afname van het gezichtsvermogen, verlies van bewustzijn, dubbelzien, verlamming van een arm of een been, etc.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit geneesmiddelen die de bloedstolling tegengaan (antistollingsmiddelen).

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven