Bijgewerkt op 2 juni 2024 door Simpto.nl
Wat is een sinaasappelhuid?
Een sinaasappelhuid is een bobbelige huid die vooral voorkomt bij vrouwen op de billen, de dijen en de heupen. De huid lijkt op de schil van een sinaasappel; vandaar dat de aandoening ook wel sinaasappelhuid (of in het Frans ‘peau d’orange’) genoemd wordt. De medische term hiervoor is cellulite. Niet te verwarren met cellulitis.
Hoe vaak komt het voor?
Cellulite is een zeer vaak voorkomende aandoening. Cellulite komt vooral bij vrouwen voor, maar kan ook bij mannen voorkomen. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate mee te maken.
Wat is de oorzaak?
Bij cellulite ontstaan kleine ophopingen van vet onder de huid. Hierdoor wordt de oppervlakte van de huid bobbelig. Er is een verband tussen de voeding en cellulite. Bij te veel eten neemt de kans op het krijgen van cellulite toe. Gebruik thee, koffie, alcohol, bloem, suiker en zout met mate. Verder speelt ophoping van vocht een rol. Als de vochtophoping langere tijd (maanden tot jaren) aanhoudt kunnen de vetbobbeltjes hard worden, waardoor de bobbeltjes nog beter zichtbaar worden. Ook spelen vrouwelijke hormonen (oestrogenen) een rol bij het ontstaan van cellulite. Oestrogenen bevorderen namelijk het opslaan van vet in de billen, dijen en heupen.
Welke symptomen geeft het?
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- bobbelige huid
- meestal op de dijen, billen en/of heupen
Wat is de behandeling?
Het is lastig van cellulite af te komen. Wel is het aan te raden om door massages en huidcremes de huid strak en soepel te houden. Een massage van de aangetaste huid helpt het vocht los te maken, zodat het via het bloed en de lymfe kan worden afgevoerd. Voor massage van de huid zijn speciale apparaten ontwikkeld. Ook is het aan te raden om dagelijks de sinaasappelhuid te masseren met een borstel of vezelhandschoen.
Synoniemen
cellulite, peau d’orange
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.