Sialoadenose

Wat is sialoadenose?

Sialoadenose – ook wel ‘sialose’ genoemd – is een aandoening van speekselklieren die leidt tot zwelling van de speekselklieren. Verschillende ziekten en omstandigheden kunnen tot sialoadenose leiden. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van sialoadenose.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening leidt tot zwelling van de speekselklier(en). Soms is de afscheiding van speeksel aangetast. Dit kan leiden tot klachten als een droge mond en een droge tong.

Meestal zijn de oorspeekselklieren getroffen, maar soms doen de onderkaakspeekselklieren (glandulae submandibulares) mee. Heel zelden zijn alleen de onderkaakspeekselklieren getroffen.

Sialoadenose kan in principe op elke leeftijd optreden. De aandoening wordt echter vooral gezien bij mensen in de leeftijdsgroep van 20-60 jaar, en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere risicofactoren voor het ontstaan van de ziekte bekend. Zo komt de aandoening vaker voor bij mensen met:

Waarom bij mensen met deze aandoeningen sialoadenose kan ontstaan is niet goed bekend.

De aandoening komt ook vaker voor in perioden waarin de hormoonhuishouding verandert, zoals puberteit, zwangerschap en menopauze (overgang).

Ook zijn er geneesmiddelen die een verhoogd risico geven op sialoadenose, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en afwijkingen, en door andere oorzaken voor (dubbelzijdige) zwelling van speekselklieren uit te sluiten.

Bij beeldvormend onderzoek worden meestal wel afwijkingen gezien. Deze zijn echter niet kenmerkend voor sialoadenose. Op een CT-scan zijn de speekselklieren vaak vergroot. Bij sialografie zijn de afvoergangen van de speekselklieren vaak dunner dan normaal.

Een biopsie kan helpen bij het stellen van de diagnose. Hierbij wordt een stukje weefsel – het ‘biopt’ – weggenomen uit de aangetaste speekselklier. Dit biopt wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar, zoals toename van de grootte van de kliercellen. In de cellen zelf zijn kleine holtes (vacuolen) en korrels (granulae) zichtbaar. Naarmate de aandoening langer bestaat wordt het klierweefsel vervangen door vetweefsel.

Wat is de behandeling?

Behandeling bestaat uit het opsporen van een eventuele onderliggende oorzaak, zodat deze kan worden behandeld. Vaak zal de zwelling van de speekselklieren verminderen als de onderliggende aandoening wordt behandeld.

Engelse vertaling

sialadenosis

Duitse vertaling

Sialadenose


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met sialoadenose. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven