Shiitake-dermatitis

Bijgewerkt op 15 juni 2021

Wat is shiitake-dermatitis?

Shiitake-dermatitis is een huidafwijking die ontstaat na het eten van shiitake-paddestoelen. Dit zijn paddestoelen die afkomstig zijn uit Japan.

De aandoening leidt tot rode streepvormige en vaak jeukende afwijkingen op de huid. Zie afbeelding hieronder.

shiitake-dermatitis
shiitake-dermatitis (bron: 61cygni)

Een andere naam voor shiitake-dermatitis is ‘flagellate dermatitis’.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op grond van de typische huidafwijkingen in combinatie met het eten van shiitake-paddestoelen.

De diagnose kan eventueel worden bevestigd met een huidbiopsie. Hierbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking gehaald. Dit wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. In het biopt zijn afwijkingen zichtbaar die passen bij de diagnose ‘shiitake-dermatitis’, zoals oedeem onder de opperhuid, en eosinofiele granulocyten rondom bloedvaatjes in de lederhuid.

Wat is de behandeling?

De aandoening verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar weken. De arts kan eventueel besluiten om de aandoening te behandelen met geneesmiddelen, zoals antihistaminica of corticosteroïden.

Wat is de oorzaak?

Waarschijnlijk wordt de aandoening veroorzaakt door het stofje ‘lentinan’, dat in shiitake-paddestoelen voorkomt. Als de paddestoelen goed worden gekookt zal dit stofje afbreken en zullen geen huidafwijkingen ontstaan. Als de shiitake onvoldoende wordt verwarmd blijft lentinan intact en kan het een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken.

Andere talen

Engelse vertaling

shiitake mushroom dermatitis

Duitse vertaling

Shiitake-Dermatitis

Verder lezen / Referenties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 september 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 september 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven