Shigellose

Bijgewerkt op 7 mei 2023

Wat is shigellose?

Shigellose is een infectie van de dikke darm door de Shigella-bacterie. Een andere naam hiervoor is bacillaire dysenterie.

Welke symptomen geeft het?

Shigellose kan leiden tot de volgende symptomen en verschijnselen:

Een zeldzaam symptoom is het optreden van een epileptisch aanval, met trekkingen van armen en/of benen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van shigellose is een infectie met de Shigella-bacterie. De Shigella-bacterie is genoemd naar de Japanse bacterioloog Shiga. Hij ontdekte deze bacterie al rond 1900. Er zijn verschillende typen Shigella-bacteriën, zoals Shigella dysenteriae, Shigella boydii, Shigella sonnei en Shigella flexneri.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door de Shigella-bacterie aan te tonen in de ontlasting. Dat gebeurt meestal door een bacteriekweek van de ontlasting. Daarbij wordt een beetje ontlasting op een voedingsbodem aangebracht die geschikt is voor het vermenigvuldigen van bacteriën.

Wat is het beloop?

Shigellose gaat gewoonlijk na 5-7 dagen vanzelf over. Heel soms komen complicaties voor, waaronder hemolytisch uremisch syndroom, reactieve artritis en ontsteking van de hersenen (encefalitis).

Wat is de behandeling?

Milde gevallen van shigellose hoeven niet te worden behandeld. Wel is het van belang voldoende te drinken. Bij ernstige infecties is vaak sprake van uitdroging. In dat geval is toediening van vocht van belang. Soms is het nodig om dat via een infuus te doen. Dan wordt de patiënt meestal opgenomen in het ziekenhuis. Ook kunnen bij ernstige gevallen antibiotica worden voorgeschreven.

Engelse vertaling

shigellosis

Duitse vertaling

Bakterienruhr, Shigellose, Shigellendysenterie, Shigellenruhr, Bazillenruhr, bacilläre Dysenterie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven