Sesamoïditis

Bijgewerkt op 14 maart 2018

Wat is sesamoïditis?

Sesamoiditis is de medische naam voor irritatie of ontsteking van de sesambeentjes van de voet. Deze sesambeentjes zitten onder het kopje van het eerste middenvoetsbeentje, ter hoogte van de bal van de voet. Irritatie of ontsteking leidt tot pijnklachten onder de basis van de grote teen.

Oorzaak sesamoïditis

Door overbelasting van de voet kunnen de sesambeentjes geïrriteerd raken. Als dit lang genoeg duurt ontstaat een ontsteking. Er is dan sprake van een ‘steriele ontsteking’, een ontsteking zonder infectie.

De kans op het ontstaan van irritatie of ontsteking van de sesambeentjes is verhoogd als de belasting van de voeten verandert, bijvoorbeeld door een blessure of het dragen van een zooltje.

Bij wie komt het voor?

Sesamoïditis komt vooral voor bij mensen die veel lopen en/of sporten. Door langdurige belasting van de voeten ontstaat irritatie van de sesambeentjes in de voet.

Hoe vaak komt ’t voor?

Sesamoïditis is een vaak voorkomende aandoening. Naar schatting wordt de diagnose jaarlijks zo’n 6.000 keer gesteld in Nederland. In werkelijkheid ligt dit aantal waarschijnlijk nog hoger omdat niet iedereen ermee naar de dokter gaat.

Symptomen sesamoïditis

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn aan de bal van de voet komt bijna altijd voor
  • De pijn neemt toe bij overstrekken van de grote teen
  • Soms is de bal van de voet gezwollen en rood verkleurd

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts op grond van de klachten en het lichamelijk onderzoek de diagnose kunnen stellen. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te doen.

Behandeling sesamoïditis

Wat kun je zelf doen?

Als de aandoening door overbelasting is ontstaan is het van belang de bal van de voet te ontlasten en verdere overbelasting te vermijden.

Ontlasten van de bal van de voet kan met een schoenaanpassing of een zogenaamde orthese. De druk op de sesambeentjes kan verlaagd worden door schoenen te dragen met een lage hak, een rigide zool of met een afwikkelbalk.

Als orthesen komen in aanmerking gelpads ter plekke van de bal van de voet of zogenaamde ‘sesamoid-pads’ die een uitsparing hebben ter hoogte van de bal van de voet.

Wat kan de arts doen?

Bij ernstige of aanhoudende klachten kan de arts de volgende behandelingen instellen:

Andere talen

Engelse vertaling

sesamoiditis

Verder lezen / Referenties

  • I Christiaans, G Stapper & FJG Backx, ‘Een duurloper met een pijnlijk sesambeentje in de voorvoet’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 7 augustus 2004; 148(32): pagina’s 1594-1598.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven