Septische shock

Bijgewerkt op 14 december 2021

Wat is septische shock?

Septische shock is een ernstige aandoening waarbij de bloeddruk sterk daalt ten gevolge van een infectie in het bloed (sepsis). Door de sterk gedaalde bloeddruk krijgen de weefsels en organen in het lichaam te weinig zuurstofrijk bloed. Hierdoor gaan ze steeds slechter functioneren. Snelle behandeling is daarom van groot belang.

Wat is de oorzaak?

Septische shock is een gevolg van sepsis (bloedvergiftiging). Sepsis is een aandoening waarbij ziekteverwekkers het bloed infecteren. Meestal gaat het om bacteriën, maar ook schimmels, virussen en parasieten kunnen sepsis veroorzaken. De ziekteverwekkers zijn afkomstig van een infectie elders in het lichaam. Dit wordt de primaire infectie genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Mensen die in een septische shock zijn kunnen de volgende symptomen en ziektekenmerken vertonen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen, de aanwezigheid van een bron van de sepsis, de resultaten van bloedonderzoek, het aantonen van bacteriën in het bloed, en het feit dat de verlaagde bloeddruk niet goed kan worden behandeld. Bij bloedonderzoek kan het aantal witte bloedcellen zowel verhoogd (leukocytose) als verlaagd (leukopenie) zijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling van septische shock bestaat uit (1) verhogen van de bloeddruk, (2) wegnemen van de oorzaak van de sepsis en (3) behandeling met antibiotica. Verhogen van de bloeddruk gebeurt in eerste instantie met toediening van vocht.

Verhogen van de bloeddruk

Dit gebeurt via een infuus of een zogenaamde centraal veneuze katheter zodat het vocht direct in de bloedbaan terechtkomt. Als de bloeddruk hiermee onvoldoende stijgt worden geneesmiddelen toegediend die de bloedvaten samenknijpen (‘vasopressoren’). Het samenknijpen van de bloedvaten leidt tot verhoging van de bloeddruk.

Behandeling met antibiotica

Zolang niet bekend is welke bacteriën de sepsis veroorzaken zullen zogenaamde breedspectrum antibiotica worden gebruikt. Voor een snelle werking zullen de antibiotica via een infuus direct in de bloedbaan worden toegediend. Zodra bekend is wat de veroorzaker is van de sepsis kan heel gericht worden behandeld met een antibioticum waarvan bekend is dat het goed werkt tegen de betreffende ziekteverwekker.

Engelse vertaling

septic shock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven