Septische embolieën

Bijgewerkt op 3 juli 2020

Wat zijn septische embolieën?

Septische embolieën zijn geïnfecteerde bloedpropjes die vanuit een infectie in het lichaam via het bloed worden verspreid en elders in het lichaam vastlopen. Daar kunnen ze een nieuwe infectie veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld een infectie in het hart (endocarditis) leiden tot het vastlopen van bloedpropjes met bacteriën in de longen. Zo kan de infectie zich vanuit het hart uitbreiden naar de longen. In dat geval wordt gesproken van septische longembolieën of septische pulmonale embolieën.

Welke symptomen geeft het?

De klachten die optreden zijn afhankelijk van de plaats waar de embolieën vastlopen. Vaak zal dat in de longen zijn, maar soms ook in de hersenen. Septische embolieën in de longen kunnen leiden tot klachten als koorts, koude rillingen, hoesten en kortademigheid. Wanneer de embolieën in de hersenen vastlopen kunnen allerlei verschillende uitvalsverschijnselen optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose stellen op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en de resultaten van beeldvormend onderzoek.

Engelse vertaling

septic embolism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven