Seniele purpura

Bijgewerkt op 6 mei 2024 door Simpto.nl

Wat is seniele purpura?

Seniele purpura is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening die leidt tot blauwpaarse plekken op de huid. De aandoening zit meestal aan de handen en onderarmen. De aandoening komt voor bij mensen van 50 jaar en ouder.

seniele purpura aan de hand

Seniele purpura is een onschuldige aandoening waarbij bloeduitstortingen in de huid ontstaan. Dat gebeurt meestal bij oudere mensen met een dunne, kwetsbare huid. Het komt vaker voor bij mensen die worden behandeld met bloedverdunners of corticosteroïden. De aandoening komt vooral voor op delen van de huid die veel aan zonlicht hebben blootgestaan, zoals de handen en onderarmen. Meestal verdwijnen de plekken binnen enkele weken vanzelf. Behandeling is dan niet nodig. Wel kan een verkleuring van de huid zichtbaar blijven op de plaats van de aandoening.

Hoe vaak komt het voor?

Seniele purpura komt vaak voor. Meer dan 10% van de mensen boven de 50 jaar krijgt seniele purpura. De aandoening komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Seniele purpura wordt veroorzaakt doordat met toenemende leeftijd de huid dunner wordt en de bloedvaten in de huid fragieler. Hierdoor zullen bloedvaatjes in de huid al bij gering letsel gaan bloeden. Zo ontstaat een onderhuidse bloeding, oftewel een blauwe plek. De donkere verkleuring ontstaat mede door afbraak van rode bloedcellen. Hierbij komt het pigment hemosiderine vrij. Dit slaat neer in de huid.

Risicofactoren voor het ontstaan van seniele purpura zijn veelvuldige blootstelling van de huid aan zonlicht, het gebruik van corticosteroïden, en het gebruik van bloedverdunners (anticoagulantia). In mindere mate geldt dat ook voor gebruik van pijnstillers van de groep NSAIDs, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac.

Welke symptomen geeft het?

Seniele purpura leidt tot blauwpaarse, donkerrode, of bruine vlekken op de huid. Deze zitten meestal op de handen, polsen en/of onderarmen, maar kunnen ook in het gezicht of op het hoofd voorkomen. De vlekken verdwijnen meestal binnen enkele weken. Wel kan op de plaats van de purpura een donkere plek achterblijven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van het aspect van de huidafwijkingen. Er is geen speciale test waarmee de diagnose kan worden gesteld.

Als de arts vermoedt dat de blauwe plekken ontstaan door een bloedstollingsstoornis kan aanvullend bloedonderzoek worden gedaan.

Hoe wordt het behandeld?

Seniele purpura is onschuldig en gaat vanzelf over. Behandeling is niet nodig.

Hoe kun je het voorkomen?

Helemaal voorkomen is waarschijnlijk niet mogelijk. Maar er zijn wel maatregelen die de kans op het krijgen van seniele purpura verminderen, zoals de huid beschermen tegen zonlicht. Dat kan door blootstelling aan zonlicht te vermijden, bijvoorbeeld door kleding met lange mouwen te dragen. Of, als zonlicht niet vermeden kan worden, het gebruik van zonnebrandcreme.

Engelse vertaling

senile purpura, Bateman purpura, actinic purpura, solar purpura, purpura due to vascular fragility

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven