Seksuele opwindingsstoornis

Bijgewerkt op 11 juli 2024

Wat is seksuele opwindingsstoornis?

Seksuele opwindingsstoornis is een aandoening waarbij vrouwen van vruchtbare leeftijd niet of nauwelijks verlangen seksueel opgewonden kunnen raken. Een andere naam voor FSIAD is hypoactive sexual desire disorder (HSDD).

Als tevens sprake is van een verminderde interesse in seks wordt in de engelstalige medische literatuur gesproken van female sexual interest/arousal disorder (FSIAD). Soms wordt de Nederlandse vertaling seksuele interesse-/opwindingsstoornis gebruikt.

Wat is de oorzaak?

Er kunnen zowel lichamelijke als psychische factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van seksuele opwindingsstoornis. Lichamelijke factoren zijn bijvoorbeeld de overgang (menopauze), pijnklachten tijdens seks, bepaalde aandoeningen, en gebruik van bepaalde medicijnen. Psychische factoren kunnen zijn depressie, negatieve seksuele ervaringen in het verleden en relatieproblemen met de sekspartner.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • geen zin in seks
    • vermijden van seksueel contact met de partner
  • geen seksuele opwinding bij seksuele stimulering:
    • uitblijven van nat worden van de vagina
  • zelden of nooit seksuele fantasieën
  • soms negatieve gevoelens over seks

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een aantal criteria die zijn vastgelegd in de zogenaamde DSM-5. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual. Het is een naslagwerk voor psychologen en psychiaters voor het vaststellen van psychische en seksuele stoornissen. De criteria komen grotendeels overeen met de hierboven genoemde symptomen. Daarnaast moeten de klachten ongewenst zijn, en minimaal enkele maanden bestaan. Om de diagnose te kunnen stellen dienen andere oorzaken voor verminderde interesse in seks te worden uitgesloten.

Wat is de behandeling?

FSIAD wordt soms behandeld met geneesmiddelen. Meestal wordt het mannelijke geslachtshormoon testosteron voorgeschreven, soms in combinatie met een zogenaamde fosfodiësterase-5-remmer of een zogenaamde 5-HT1A-agonist.

Synoniemen

female sexual interest/arousal disorder, FSIAD, hypoactive sexual desire disorder, HSDD, seksuele interesse-/opwindingsstoornis

Engelse vertaling

female sexual interest/arousal disorder, FSIAD, hypoactive sexual desire disorder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven