Segond-fractuur

Bijgewerkt op 15 september 2021

Wat is een Segond-fractuur?

Een Segond-fractuur is een aandoening waarbij tijdens een val een stukje bot aan de zijkant van de bovenkant van het scheenbeen wordt afgetrokken. De aandoening is genoemd naar de arts Dr Paul Segond die de aandoening als eerste beschreef in 1879.

Hoe ontstaat het?

Een Segond-fractuur ontstaat meestal als iemand met een gebogen knie valt, waarbij het onderbeen naar binnen draait. Meestal gaat een Segond-fractuur gepaard met een gescheurde voorste kruisband (voorste kruisband ruptuur).

Welke symptomen geeft het?

Een Segond-fractuur kan de volgende klachten geven:

  • pijn aan de knie
    • de pijn zit aan de zijkant van de knie
  • dikke knie
  • stijfheid in de knie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose vermoeden op grond van de toedracht van het ongeval, de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is meestal sprake van drukpijn aan de zijkant (laterale kant) van de knie. Omdat tevens sprake kan zijn van een gescheurde voorste kruisband kan ook het kniegewricht instabiel zijn.

De diagnose kan worden bevestigd met een röntgenfoto van de knie. Daarop is duidelijk zichtbaar dat een stukje bot aan de zijkant van de bovenkant van het scheenbeen (tibia) is afgebroken. Als tevens sprake is van een gescheurde voorste kruisband kan dat zichtbaar worden met behulp een MRI-scan van de knie

Wat is de behandeling?

Een Segond-fractuur kan meestal goed worden behandeld met een brace en oefentherapie. Als tevens sprake is van een gescheurde voorste kruisband zal de behandelend arts beoordelen of deze geopereerd moet worden.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven