Scoliose

Bijgewerkt op 12 november 2021

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom. Scoliose is een veel voorkomend verschijnsel. Een geringe scoliose valt vaak niet eens op. Een ernstige scoliose is direct zichtbaar en geeft vaak ook klachten. De arts kan vaak tijdens lichamelijk onderzoek zien of er sprake is van een scoliose. Met behulp van beeldvormend onderzoek is de ernst van de aandoening goed in beeld te brengen.

scoliose (zijwaartse kromming van de wervelkolom)

Oorzaken scoliose

Een scoliose kan het gevolg zijn van een beenlengteverschil. Om het beenlengteverschil te compenseren en toch rechtop te blijven staan en lopen zal automatisch een verkromming in de richting van het langere been ontstaan. Deze vorm van scoliose zal over het algemeen gecorrigeerd kunnen worden door het beenlengteverschil op te heffen. De verkromming is dan niet van blijvende aard.

Scolioses die wel blijvend zijn kunnen aangeboren zijn of na de geboorte zijn ontstaan. In het eerste geval wordt gesproken van een congenitale scoliose, in het tweede geval van een verworven scoliose. Het kan een alleenstaand probleem zijn, maar er kan ook een andere ziekte aan ten grondslag liggen. Bij ongeveer tweederde van de mensen met een blijvende scoliose zal geen onderliggende oorzaak worden gevonden. In dat geval wordt wel gesproken van een idiopathische scoliose. In de overige gevallen kan wel een reden voor de kromming van de wervelkolom worden gevonden.

Hieronder een lijst van aandoeningen waarbij een scoliose kan optreden:

Veel voorkomende oorzaken van scoliose (>500/jaar)

Zeldzame oorzaken van scoliose (1><500/jaar)

Zeer zeldzame oorzaken van scoliose (<1/jaar)

Engelse term

scoliosis

ICD10-code

M41

Synoniemen

Andere namen voor scoliose zijn zijwaartse kromming van de wervelkolom, zijwaartse verkromming van de rug, en scoliosis.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 26 mei 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven