Voetschimmel

Bijgewerkt op 2 januari 2024

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een infectie van de voeten met een schimmel. De medische naam hiervoor is tinea pedis. Andere namen voor voetschimmel zijn schimmelvoeten en zwemmerseczeem.

Wat is de oorzaak?

Normaal vormt de huid een natuurlijke barriëre tegen ziekteverwekkers, waaronder schimmels. Als de huid echter week of beschadigd is kunnen schimmels de huid binnendringen. Vervolgens kan een schimmelinfectie ontstaan. De huid kan week worden door blootstelling aan vocht, vooral bij gebruik van veel zeep. Daarom komt voetschimmel veel voor op plaatsen waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in douches en kleedkamers van sportaccomodaties, in zwembaden en in sauna’s. Risicofactoren voor het krijgen van voetschimmel zijn suikerziekte (diabetes mellitus) en aderverkalking (atherosclerose). Ook het dragen van synthetische sokken en het dragen van slecht ventilerende schoenen kan bijdragen aan het ontstaan van voetschimmel.

Welke symptomen geeft het?

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast en kan zich uitbreiden naar de onderkant van de voet. De huid wordt rood en gaat jeuken. Vervolgens ontstaan er schilfertjes. Ook kunnen kloofjes en vochtafscheidende blaasjes ontstaan. De voeten kunnen, vooral bij sterk transpireren, een onaangename geur verspreiden. De klachten nemen toe bij warm en vochtig weer.

Synoniemen

Andere namen voor voetschimmel zijn schimmelvoeten, zwemmerseczeem en tinea pedis.

Engelse vertaling

athlete’s foot, tinea pedis

Duitse vertaling

Fußpilz, Pilzinfektion der Füße, Tinea pedis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven