Vaginale schimmelinfectie

Bijgewerkt op 7 mei 2024

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een vaak voorkomende aandoening waarbij de vagina ontstoken raakt door infectie met schimmel, meestal Candida-schimmel. Dit kan tot verschillende klachten leiden, waaronder jeuk aan de vagina en witte afscheiding aan de vagina.

Hoe vaak komt het voor?

Vaginale schimmelinfecties komen zeer vaak voor. Geschat wordt dat driekwart van de vrouwen er in hun leven mee te maken krijgt.

Wat is de oorzaak?

Een vaginale schimmelinfectie begint met besmetting met een schimmel. Meestal gaat het om de schimmel Candida albicans. Kleine hoeveelheden van deze schimmel zijn in ons lichaam aanwezig, bijvoorbeeld in de mond en de vagina. Als de hoeveelheid schimmel in de vagina toeneemt wordt het lastiger voor het afweersysteem om de schimmel te onderdrukken. Dan kan de schimmel een infectie veroorzaken.

Risicofactoren

De kans op het ontstaan van een schimmelinfectie is verhoogd bij zwangere vrouwen en vrouwen met suikerziekte. Andere risicofactoren zijn het gebruik van antibiotica, behandeling met chemotherapie, en het hebben van een HIV-infectie.

Gebruik van antibiotica

Gebruik van antibiotica leidt ertoe dat ook bacterien in de vagina worden gedood. Deze bacterien, waaronder de Lactobacillus-bacterie, helpen om toename van de Candida-schimmel in de vagina tegen te gaan. Door deze bacterien te doden krijgt de schimmel de kans om zich sterk te vermenigvuldigen en zo een infectie in de vagina te veroorzaken.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op het krijgen van een schimmelinfectie van de vagina. Dit heeft te maken met veranderingen in hormonen tijdens de zwangerschap. Een verhoogd oestrogeen gehalte tijdens de zwangerschap is hiervoor verantwoordelijk.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • jeuk aan de vagina
  • afscheiding uit de vagina
    • witte afscheiding uit de vagina
    • heldere afscheiding uit de vagina
  • brandend gevoel bij het plassen
  • pijn tijdens het vrijen
  • roodheid rond de vagina

De symptomen kunnen erger zijn in de periode net voor de menstruatie.

jeuk aan de vagina is een veel voorkomend symptomen bij vaginale schimmelinfecties
jeuk aan de vagina is een veel voorkomend symptomen bij vaginale schimmelinfecties

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te achterhalen kan de arts inwendig onderzoek doen met een speculum (eendenbek). Daarbij wordt een felrode verkleuring van de wand van de vagina gezien, vaak met wittige afscheiding. De wittige afscheiding kan worden onderzocht onder de microscoop. Daarbij zijn draden van de schimmel Candida albicans zichtbaar. Dit bevestigt de diagnose.

Wat is de behandeling?

Schimmelinfecties van de vagina worden behandeld met antischimmelmiddelen (antimycotica). Antischimmelmiddelen die worden voorgeschreven zijn fluconazol, miconazol, nystatine en clotrimazol.

Engelse vertaling

vaginal yeast infection, candidal vulvovaginitis, vaginal thrush


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om ervaringen uit te wisselen met andere vrouwen met een schimmelinfectie van de vagina. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven