Scedosporiose

Bijgewerkt op 10 juni 2024

Wat is scedosporiose?

Scedosporiose is een infectie met de Scedosporium-schimmel. Dergelijke infecties komen vrijwel altijd voor bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door kanker of na een orgaantransplantatie.

De Scedosporium-schimmel kan verschillende organen en weefsels infecteren, waaronder de huid, het onderhuidse bindweefsel, de botten, de gewrichten, de ogen, het hart, en de hersenen. Meestal leidt infectie met de schimmel tot een infectie die door het lichaam verspreid is. Dit wordt gedissemineerde scedosporiose genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Scedosporiose is een zeldzame infectieziekte. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. Waarschijnlijk gaat het in Nederland om slechts enkele tot enkele tientallen gevallen per jaar.

Wat is de oorzaak?

Scedosporiose wordt veroorzaakt door infectie met de Scedosporium-schimmel. Van dit geslacht zijn Scedosporium prolificans (Lomentospora prolificans) en Scedosporium apiospermum de soorten die het meest bij infecties betrokken zijn.

De schimmel leidt vrijwel alleen bij mensen met een verminderde afweer tot infecties. Het gaat dan met name om mensen die worden behandeld vanwege bepaalde vormen van kanker (bijv. leukemie), mensen die worden behandeld met afweeronderdrukkende geneesmiddelen (bijv. na longtransplantatie), of mensen met taaislijmziekte.

Welke symptomen geeft het?

Infectie met de Scedosporium-schimmel kan leiden tot verschillende symptomen en ziekteverschijnselen. Deze zijn afhankelijk van welke organen en weefsels door de infectie zijn aangetast. Als de schimmel zich via het bloed door het hele lichaam heeft verspreid is de aandoening levensbedreigend.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door de schimmel aan te tonen in geinfecteerd weefsel. Soms is dit mogelijk door een stuk geinfecteerd weefsel af te nemen en dit onder de microscoop te bekijken. Daarbij zijn kenmerkende schimmeldraden zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Scedosporiose wordt behandeld met antischimmelmiddelen (antimycotica). Middelen die worden voorgeschreven zijn onder andere voriconazol en ravuconazol. Naast behandeling met geneesmiddelen kan het noodzakelijk zijn om een lokale infectiehaard middels een operatie te verwijderen.

Engelse vertaling

scedosporiosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven