Bijgewerkt op 2 januari 2024
Wat is pityriasis rosea?
Pityriasis rosea is een huidaandoening die vooral bij jongeren voorkomt. Het begint meestal met een ovale of ronde plek op de romp. De plek is vaak lichtrood van kleur en vertoont lichte schilfering van de huid. Na verloop van tijd komen er steeds meer van dergelijke plekken bij. De nieuwe plekken kunnen op andere delen van de romp ontstaan, maar ook op de bovenarmen en de bovenbenen.
De aandoening wordt nogal eens afgekort als ‘pityriasis’ en daardoor verward met pityriasis versicolor, wat een andere huidaandoening is.
Bij wie komt ’t voor?
Pityriasis rosea komt vooral voor bij jongeren in de leeftijd van 10-25 jaar. De aandoening wordt iets vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van pityriasis rosea is niet precies bekend. Mogelijk is het een reactie van het lichaam op een infectieziekte. Een deel van de mensen met deze aandoening heeft namelijk voor het ontstaan van de huidafwijkingen een infectieziekte doorgemaakt.
Hoe vaak komt ’t voor?
In Nederland wordt jaarlijks bij circa 6.500 mensen deze diagnose gesteld?
Welke symptomen komen voor?
De huidafwijkingen beginnen met één of twee zogenaamde moederplekken (plaque mere). Deze bevindt zich meestal op de rug, de borstkas of de buik. Na zo’n 10 dagen ontstaan elders op de romp kleinere rode plekken. Behalve de huidafwijkingen kan jeuk optreden. Dit treedt echter bij lang niet alle mensen op, en is vaak licht van aard.
Hoe lang duurt ’t?
Meestal zijn de plekken binnen 1-2 maanden weer helemaal verdwenen. Bij sommige mensen kan het langer duren.
Is pityriasis rosea besmettelijk?
Nee, het is niet besmettelijk. Soms komt het tegelijkertijd bij huisgenoten of familieleden voor. Dat heeft mogelijk te maken met de omstandigheden die het ontstaan van de aandoening bevorderen.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts of dermatoloog zal vaak al aan de huidafwijking zelf zien dat er sprake is van pityriasis rosea. Kenmerkend is dat de ovale huidafwijkingen meestal 1-5 cm in doorsnede zijn en met de lengteas in de richting van de huidlijnen liggen.
Hoe wordt pityriasis behandeld?
In principe is geen behandeling nodig. De huidafwijking zal na verloop van één tot enkele maanden vanzelf verdwijnen. Tegen de jeuk kunnen antijeukmiddelen worden gebruikt.
1,5 jaar terug ook gehad. Klopt dus dat je het vaker kunt krijgen! Doe er menthol poeder op, maar helpt niet echt. Vaseline maar proberen…..
de plekken worden groter als je ze niet behandelt en verspreiden na dat 1ntje groter is. het is besmettelijk voor jezelf en zit waarschijnlijk in het bloed. je blijft er gevoelig voor en kan eens in de tijd terug keren. de plekken zijn mooi te bestrijden met vaseline (vettige creme)