Kerion

Bijgewerkt op 20 april 2024

Wat is kerion?

Kerion is een grote, met pus gevulde, huidafwijking die wordt veroorzaakt door infectie met een schimmel. Kerion zit meestal op het behaarde hoofd. De aandoening komt vooral voor bij kinderen. Behandeling bestaat uit het slikken van antischimmelmiddelen.

kerion op het behaarde hoofd van een jongen
kerion op het behaarde hoofd van een jongen

Wat is de oorzaak?

Kerion wordt veroorzaakt door een infectie met bepaalde schimmels. Schimmels die kerion kunnen veroorzaken zijn onder andere:

  • Microsporum canis
  • Trichophyton mentagrophytes
  • Trichophyton tonsurans
  • Trichophyton verrucosum

Is het besmettelijk?

Kerion is besmettelijk. De schimmels die de aandoening kunnen veroorzaken worden vaak van ‘mens op mens’ of van ‘dier op mens’ overgedragen via contact van de huid. Daarom is het van belang om na het aaien van dieren je handen te wassen. Als je zelf kerion hebt is het verstandig geen persoonlijke spullen (borstel, kam, pet, handdoek, beddegoed etc.) te delen met anderen.

Welke symptomen geeft het?

Kerion is een grote huidafwijking die pus, gedroogd pus, en korsten bevat. De huidafwijking kan jeuken en/of pijnlijk zijn. Kerion zit meestal op het behaarde hoofd. Op de plek van de kerion groeit geen haar. Andere plekken waar kerion kan voorkomen zijn het gezicht, de nek, de schouders, en de bovenarmen. Verder kan kerion leiden tot koorts en gezwollen lymfeklieren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door aantonen van de schimmel in de huidafwijking. Dit gebeurt door een klein beetje huid uit de huidafwijking te schrapen. Dit wordt voor onderzoek ingestuurd naar het microbiologisch laboratorium. Daar wordt het materiaal gekleurd en onder de microscoop bekeken. Hierbij kan de schimmel direct zichtbaar zijn.

Ook is het mogelijk om het materiaal op kweek te zetten. Dat betekent dat eventueel aanwezige schimmels zullen gaan groeien en herkenbaar worden. De uitslag hiervan laat echter weken op zich wachten.

Een derde mogelijkheid is het beschijnen van de huidafwijking met een zogenaamde Wood-lamp. Dit is een lamp die een speciaal soort ultraviolet licht uitstraalt. Daarmee zullen schimmels oplichten.

Wat is de behandeling?

Kerion wordt behandeld met geneesmiddelen tegen schimmelinfecties (antimycotica). Middelen die worden voorgeschreven zijn fluconazol, griseofulvine, itraconazol, en terbenafine. Deze middelen worden via de mond (oraal) ingenomen. Lokele behandeling met een zalf of creme werkt niet. Een kuur duurt meestal 6-8 weken. Het is van belang om het middel te gebruiken zoals voorgeschreven door de arts.

Om verdere verspreiding van de aandoening over het hoofd te voorkomen kan een shampoo met antischimmelmiddel worden gebruikt, bijvoorbeeld met ketoconazol of seleensulfide.

Naast antischimmelmiddelen worden kunnen ook corticosteroïden worden voorgeschreven. Deze middelen onderdrukken de ontsteking en verminderen daarmee de kans op vorming van littekenweefsel en definitieve haaruitval.

Met de juiste behandeling zullen de huidafwijkingen na enkele weken minder worden. Na 6-8 weken zijn de huidafwijkingen genezen. Soms groeit het haar niet helemaal terug na de behandeling. Zonder behandeling wordt de huidafwijking langzaamaan groter en veroorzaakt haaruitval en vorming van littekenweefsel.

Synoniemen

kerion celsi

Engelse vertaling

kerion, kerion celsi


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven