Fusariose

Bijgewerkt op 12 juni 2024

Wat is fusariose?

Fusariose is een infectie met de Fusarium-schimmel. De Fusarium-schimmel zit in de grond en in water en kan via een wondje in het lichaam van de mens komen. Daar kan het lokaal een infectie veroorzaken.

Bij mensen met een verminderde weerstand kan de infectie zich diep in organen of weefsels nestelen en/of zich door het hele lichaam verspreiden. In het eerste geval wordt gesproken van invasieve fusariose, in het tweede geval van gedissemineerde fusariose. Deze ernstige vormen kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die vanwege leukemie (bloedkanker) worden behandeld met chemotherapie.

Wat is de oorzaak?

Fusariose wordt veroorzaakt door infectie met de Fusarium-schimmel. Er zijn verschillende typen van de Fusarium-schimmel die een infectie bij mensen kunnen veroorzaken, waaronder Fusarium solani en Fusarium oxysporum.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de infectie optreedt. Zo kunnen bijvoorbeeld hoornvliesontsteking (keratitis), nagelinfectie, en infectie onder de huid optreden. Dat leidt tot lokale pijn en zwelling.

Bij invasieve fusariose kunnen koorts, huidafwijkingen, onderhuidse bultjes, spierpijn, neusbijholteontsteking en longontsteking optreden.

Wat is de behandeling?

Fusariose wordt behandeld met antischimmelmiddelen (antimycotica). Omdat de schimmel tegen verschillende middelen resistent is wordt vaak behandeld met een combinatie van meerdere antimycotica.

Engelse vertaling

fusariosis, human fusariosis


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met fusariose. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven