Coccidioïdomycose

Bijgewerkt op 2 januari 2024

Wat is coccidioïdomycose?

Coccidioïdomycose is een schimmelinfectie die in Nederland zelden voorkomt. De sporen van de schimmel worden ingeademd en komen in de longen terecht. Daar veroorzaken ze een vorm van longontsteking.

Wat is de oorzaak?

Coccidioïdomycose wordt veroorzaakt door een schimmel van de soort Coccidioïdes. De infecties worden meestal veroorzaakt door vertegenwoordigers van deze soort die Coccidioïdes immitis en Coccidioïdes posadasii worden genoemd.

Is het besmettelijk?

Nee, coccidioïdomycose is niet besmettelijk.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland is coccidioïdomycose zeldzaam. De aandoening komt alleen voor bij mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt en vervolgens naar Nederland reizen. Jaarlijks wordt de aandoening in Nederland slechts enkele keren vastgesteld.

Wie krijgt het?

In principe kan iedereen coccidioïdomycose krijgen. De aandoening komt echter vooral voor bij mensen met een verminderde afweer. Denk daarbij aan mensen die worden behandeld met chemotherapie of afweeronderdrukkende geneesmiddelen, mensen met een HIV-infectie en mensen met bepaalde bloedziekten.

Waar komt het voor?

Coccidioidomycose komt vooral voor in delen van de Verenigde Staten, Noord-Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

Welke symptomen geeft het?

Coccidioïdomycose leidt tot een infectie van de longen. Dit geeft niet altijd symptomen. Soms is er sprake van klachten als koorts, hoofdpijn, zich niet lekker voelen, en/of pijn in de borstkas. Deze klachten gaan na verloop van tijd bij de meeste mensen vanzelf over. Bij een klein aantal mensen zal de infectie zich echter uitbreiden in het lichaam. In dat geval wordt gesproken van gedissemineerde coccidioïdomycose. Hierbij kunnen huidafwijkingen optreden, maar ook aantasting van nieren, lever, gewrichten, hersenvliezen etc.

Wat is de behandeling?

Coccidioïdomycose wordt behandeld met antischimmelmiddelen (antimycotica).

Engelse vertaling

coccidioidomycosis, cocci, Valley fever, California fever, desert rheumatism,San Joaquin Valley fever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven