Schimmelinfectie

Bijgewerkt op 2 januari 2024

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is, de naam zegt het al, een infectie met een schimmel. Schimmels zijn micro-organismen die overal om ons heen voorkomen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze een infectie bij mensen veroorzaken. De medische naam voor een schimmelinfectie is mycose.

Welke schimmelinfecties zijn er?

Er zijn verschillende soorten schimmels die infecties veroorzaken. Vaak kunnen ze op meerdere plaatsen in het menselijk lichaam een infectie veroorzaken. Zo kunnen verschillende schimmelinfecties worden onderscheiden, waaronder schimmelinfectie van de huid of de nagels, schimmelinfectie van de slijmvliezen (mond, vagina) en schimmelinfectie van de longen. Vaak voorkomende infecties zijn spruw, kalknagel, voetschimmel, ringworm en hoofdroos.

In de tabel hieronder een overzicht van de verschillende soorten schimmels en de infecties die ze kunnen veroorzaken.

SchimmelPlaats van infectieSchimmelinfectie
Aspergillus fumigatuslongenaspergillose van de long
Blastomyces-schimmellongenblastomycose
Candida albicansmondspruw (orale candidiasis)
Candida albicansslokdarmCandida-oesofagitis
Candida albicansvaginavaginale candidiasis
Coccidioides-schimmelcoccidioidomycose
Cryptococcuscryptokokkose
Dermatofytenvoetenvoetschimmel (zwemmerseczeem)
Dermatofytennagelskalknagel
Fonsecaea-schimmelhuidchromoblastomycose
Microsporum-schimmelhuidringworm (tinea corporis)
Histoplasma-schimmelhistoplasmose
Malassezia furfurhuidpityriasis versicolor
Microsporidium soortenmicrosporidiose
Pneumocystis-schimmellongenPneumocystis-infectie
Saccharomyces-schimmelverschillende organenSaccharomyces-infectie
Sporothrix-schimmelverschillende organensporotrichose
Streptomycesmycetoom
Talaromyces schimmelhuidtalaromycose (penicillose)
Trichophyton-schimmelhuidringworm (tinea corporis)
overzicht van schimmels en de infecties die ze veroorzaken

Invasieve schimmelinfecties

Soms breiden schimmelinfecties zich uit door het lichaam. In dat geval wordt gesproken van een invasieve schimmelinfectie of een gedissemineerde schimmelinfectie. Dit komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand. Dat kan zijn vanwege behandeling met chemotherapie, het hebben van suikerziekte, het gebruik van immunosuppressiva (afweeronderdrukkende geneesmiddelen), of een HIV-infectie. Zo’n gedissemineerde schimmelinfectie is vaak moeilijk te behandelen en kan een ernstig beloop hebben.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen en ziekteverschijnselen die optreden zijn afhankelijk van het type schimmelinfectie en de lokatie in het lichaam. Kijk voor meer informatie over de klachten die optreden op de webpagina’s van de afzonderlijke schimmelinfecties.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door de aanwezigheid van de schimmel aan te tonen in lichaamsmateriaal dat is afgenomen bij de patient. Dat kan bijvoorbeeld opgehoest slijm (sputum) zijn, maar ook een schraapsel van het beslag op de tong.

Wat is de behandeling?

Schimmelinfecties worden behandeld met medicijnen. Dergelijke middelen worden antimycotica of antischimmelmiddelen genoemd. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn amfotericine B, fluconazol, itraconazol, miconazol en nystatine.

Antischimmelmiddelen worden geleverd in verschillende toedieningsvormen. Zo zal een huidschimmel meestal worden behandeld met een antischimmelmiddel in de vorm van een crème of een zalf. Als er sprake is van een hardnekkige schimmelinfectie of een invasieve schimmelinfectie wordt meestal behandeld met een antischimmelmiddel dat wordt ingenomen als tablet of capsule. Het middel wordt dan via de darm opgenomen in het bloed. Via het bloed verspreidt het zich over het hele lichaam.

Synoniemen

mycose

Engelse vertaling

fungal infection, mycosis, fungal disease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven