Medullair schildkliercarcinoom

Wat is medullair schildkliercarcinoom?

Medullair schildkliercarcinoom is een zeldzame maar agressieve vorm van schildklierkanker. Dat betekent dat dit type schildklierkanker de neiging heeft om uit te zaaien naar de lymfeklieren in de hals, en verder naar de lever, de longen, het skelet en de hersenen.

Wat is de oorzaak?

Bij deze vorm van schildklierkanker is sprake van ongeremd delen van de zogenaamde C-cellen in de schildklier. Deze cellen produceren het hormoon calcitonine. Het is niet altijd duidelijk waarom deze cellen ongeremd gaan delen.

Soms is er sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van medullair schildkliercarcinoom. Dat is het geval bij het zogenaamde MEN2B-syndroom. Kinderen met dit syndroom hebben een afwijking van een stukje DNA op chromosoom 10. Dit leidt op jonge leeftijd al tot de medullaire vorm van schildklierkanker.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een schildklierpunctie of weefselonderzoek van de schildklier.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts vaak, maar niet altijd, een afwijkende zwelling in de hals voelen.

Bloedonderzoek

In het bloed is het calcitonine gehalte vaak verhoogd. Calcitonine wordt immers aangemaakt door de cellen die ongeremd delen bij deze aandoening.

Engelse vertaling

medullary thyroid cancer

Verder lezen / Referenties

  • KJ Pijnenburg-Kleizen, HM van Santen, DA Koolen, HL Claahsen-van der Grinten, ‘Multipele endocriene neoplasie type 2B‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2015; 159: A7719.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven