Schijnzwangerschap

Bijgewerkt op 18 januari 2022

Wat is een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap is een aandoening waarbij een vrouw ervan overtuigd is dat ze zwanger is terwijl dat niet zo is. De aandoening kan gepaard gaan met symptomen die passen bij een zwangerschap, zoals het krijgen van een buikje en het stoppen van de menstruatie. De medische term voor deze aandoening is pseudocyese of pseudocyesis.

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies duidelijk hoe een schijnzwangerschap ontstaat. Het kan voorkomen bij vrouwen met een sterke kinderwens, maar het kan ook een verkeerde interpretatie van bepaalde waarnemingen in het eigen lichaam, bijvoorbeeld iets voelen bewegen in de buik.

Welke symptomen geeft het?

Bij een schijnzwangerschap kunnen symptomen voorkomen die sprekend lijken op die van een echte zwangerschap, waaronder gespannen borsten, zwelling van de buik, ochtendmisselijkheid, niet ongesteld worden, aankomen in gewicht en moeheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van het verhaal en de symptomen van de patiënte en door een echte zwangerschap uit te sluiten. Dit laatste gebeurt met een zwangerschapstest en/of een echo van de buik.

Wat is het beloop?

De schijnzwangerschap endigt meestal als de vrouw weer ongesteld wordt of zodra een zwangerschap wordt uitgesloten middels een negatieve zwangerschapstest of als door een echo van de buik een zwangerschap uitgesloten wordt.

Engelse vertaling

false pregnancy, pseudocyesis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven