Schaamluis

Bijgewerkt op 8 december 2021

Wat is schaamluis?

Schaamluis – ook ‘platjes’ genoemd – is een infectie met luizen in de schaamstreek. Omdat de aandoening vaak tijdens seksueel contact wordt overgedragen wordt schaamluis wel gerekend tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

Welke symptomen geeft het?

Schaamluis veroorzaakt voornamelijk jeuk. Ook kan de huid rood en geïrriteerd raken. Omdat de luizen vooral in het schaamhaar zitten zal er voornamelijk sprake zijn van jeuk in de schaamstreek. De beestjes kunnen echter ook in bijvoorbeeld borsthaar of okselhaar en zelfs de wenkbrauwen en wimpers voorkomen en daar jeuk veroorzaken. In hoofdhaar komt schaamluis niet voor. Als je goed kijkt zijn de beestjes zelf of de eitjes (neten) zichtbaar tussen of aan de haren. Ook kunnen kleine rode of bruine plekjes zichtbaar zijn in het ondergoed. Dit is ontlasting van de luizen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op grond van de klachten en de aanwezigheid van de luizen of neten tussen en aan de (schaam)haren.

Wat is de behandeling?

Wat kun je zelf doen?

Goed wassen van het aangetaste gebied helpt NIET bij het verwijderen van de schaamluis. Het is daarom nodig om speciale middelen te gebruiken om de luizen te doden. Een veel gebruikt middel om schaamluis te bestrijden is permetrine. Het is beschikbaar als permetrine crème en als permetrine gel. Verder dienen alle kleren die in de periode vanaf twee weken vóór het begin van de klachten gedragen zijn bij 60 graden Celsius gewassen te worden. Hetzelfde geldt voor het beddengoed. Daarmee zullen de eitjes van de schaamluizen worden gedood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven