Schaafwond

Bijgewerkt op 3 februari 2020

Wat is een schaafwond?

Schaafwonden zijn wonden waarbij de bovenste laag van de huid afschaaft. Het resultaat is een pijnlijke maar ondiepe wond.

schaafwond
schaafwond

De medische naam voor een schaafwond is ‘abrasie’.

Wat is de oorzaak?

Schaafwonden worden meestal veroorzaakt door vallen op een harde ondergrond.

Wat is de behandeling?

De behandeling van schaafwonden gaat in drie stappen: schoonmaken, ontsmetten en verbinden.

Schoonmaken

Het schoonmaken van een schaafwond is pijnlijk. Dit komt doordat de zenuweinden in de huid door de wond bloot zijn komen te liggen. Elke aanraking is daardoor pijnlijk. Schoonmaken kan door spoelen met schoon water, maar vaak is het ook nodig om bijvoorbeeld stukjes grind te verwijderen. Hiervoor kan een pincet worden gebruikt.

Ontsmetten

Ontsmetten is nodig om te voorkomen dat bacteriën de kans krijgen om infectie van de wond te veroorzaken. Ontsmetten kan met ontsmettingsmiddelen zoals jodium of chloorhexidine.

Verbinden

In eerste instantie kan de wond het best aan de lucht worden gedroogd. Verbinden van de wond gebeurt met steriel gaas of een pleister. Omdat de wond meestal wondvocht produceert kan afdekken met verbandmateriaal leiden tot aankoeken van het verband aan de wond. Bij gebruik van verband is het dus van belang om verbandmateriaal te gebruiken dat niet aankoekt, bijvoorbeeld vette gazen of metalline gazen.

Inenting tegen tetanus

Omdat vaak straatvuil in de wond komt bestaat de kans op het krijgen van tetanus. Daarom is het van belang om na te gaan wanneer u voor het laatst bent ingeënt tegen tetanus. Als dat langer dan vijf jaar geleden is geweest is het verstandig om opnieuw te laten inenten.

Engelse vertaling

abrasion

Duitse vertaling

Schürfwunde, Hautabschürfung


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 juli 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven