Spiersarcoïdose

Bijgewerkt op 1 november 2022

Wat is spiersarcoïdose?

Spiersarcoïdose is een zeldzame aandoening waarbij ophopingen van ontstekingscellen (granulomen) voorkomen in de spieren van het lichaam. Dit kan leiden tot krachtsverlies in de betreffende spieren. De aandoening komt meestal voor bij mensen met sarcoïdose van de longen. De medische naam voor sarcoïdose van de spieren is sarcoïdmyopathie of sarcoïdmyositis.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet goed bekend.

Welke klachten geeft het?

Spiersarcoïdose kan leiden tot afname van de kracht van de aangetaste spieren. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan. Verder kan spierpijn optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij lichamelijk onderzoek verminderde kracht in de aangetaste spieren vinden. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een spierbiopsie. Hierbij wordt een stukje spierweefsel uit een aangetaste spier weggehaald. Dit stukje spierweefsel – het spierbiopt – wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Daarbij worden kenmerkende afwijkingen gezien. Het meest kenmerkend is de aanwezigheid van zogenaamde niet-verkazende granulomen. Dat zijn ophopingen van ontstekingscellen.

Bij wie komt het voor?

Spiersarcoïdose komt vooral voor bij vrouwen na de overgang bij wie al sarcoïdose is vastgesteld.

Engelse vertaling

sarcoid myopathy, sarcoid myositis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven