Sarcoïdose van het hart

Wat is sarcoïdose van het hart?

Sarcoïdose van het hart is een zeldzame aandoening waarbij ophopingen van ontstekingscellen (granulomen) in het hart voorkomen. Daardoor is het een vorm van myocarditis (ontsteking van hartspiercellen). De medische naam voor deze aandoening is cardiale sarcoïdose.

Welke symptomen geeft het?

Sarcoïdose van het hart hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Als dit wel gebeurt kunnen de volgende symptomen optreden:

Sarcoïdose van het hart kan tot verschillende complicaties leiden, waaronder hartritmestoornissen, hartfalen, en hartblok.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is lastig om de diagnose sarcoïdose van het hart te stellen. Daarom duurt het soms enige tijd voordat het duidelijk wordt dat het om deze aandoening gaat. Uiteindelijk wordt de diagnose vaak gesteld met behulp van een MRI-scan van het hart. Daarop zijn meerdere kleine afwijkingen zichtbaar. Dit zijn de granulomen in het hart. Eigenlijk kan de aandoening pas echt vastgesteld worden als een stukje weefsel uit het hart wordt verwijderd. Onder de microscoop kan men op een laboratorium voor pathologische anatomie dan vaststellen dat het inderdaad om zogenaamde niet-verkazende granulomen gaat. Dit is kenmerkend voor sarcoïdose.

Wat is de behandeling?

Sarcoïdose wordt behandeld met afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva), zoals prednison. Daarnaast kan het bij sarcoïdose van het hart nodig zijn om hartritmestoornissen te behandelen. Dat kan met geneesmiddelen tegen ritmestoornissen (anti-aritmica). Soms zal het nodig zijn een ICD te implanteren. Dat is een apparaatje dat de hartslag herstelt als het hart ongecontroleerd gaat samentrekken door ventrikelfibrilleren.

Synoniemen

cardiale sarcoïdose

Engelse vertaling

sarcoidosis of the heart, cardiac sarcoidosis

Scroll naar boven