SA-block

Bijgewerkt op 4 april 2019

Wat is een SA-block?

SA-block is een hartritmestoornis waarbij de elektrische prikkel die de hartslag veroorzaakt vertraagd door de boezem van het hart (atrium) loopt. Het gevolg is een vertraging van de samentrekking van de boezem van het hart.

Andere namen voor een SA-block zijn sinoatriaal block en SA-blok.

Hoe vaak komt ’t voor?

SA-block is een regelmatig voorkomende aandoening. Hoe vaak is niet precies bekend. Veel mensen met een SA-block hebben daar geen klachten van en weten van zichzelf niet dat ze een SA-block hebben.

Wat is de oorzaak?

Een SA-block wordt veroorzaakt door een afwijking in de zogenaamde ‘sinusknoop’. Dat is een stukje weefsel in het hart waar de elektrische prikkel ontstaat waarmee een hartslag begint.

De aandoening komt regelmatig voor bij sporters, en verder bij het gebruik van beta-blokkers en bij mensen met atherosclerose in het hart. Ook sommige elektrolytstoornissen kunnen aanleiding geven tot een SA-block.

Symptomen SA-block

Iemand met een SA-block hoeft daar niet altijd klachten van de ondervinden. Als dat wel zo is kunnen de volgende symptomen optreden:

  • flauwvallen
  • pijn op de borstkas
  • minder alert zijn / moeite met concentreren
  • verminderde inspanningstolerantie

Soms kan een SA-block leiden tot een kortdurende hartstilstand.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van een hartfilmpje (elektrocardiogram of ECG). Op grond van de afwijkingen op het ECG wordt de aandoening onderverdeeld in verschillende typen:

  • SA-block I
  • SA-block II – type 1 (type Wenckebach of Mobitz type 1)
  • SA-block II – type 2 (Mobitz type 2)
  • SA-block III

Daarnaast kunnen bepaalde andere onderzoeken aanwijzingen geven voor het bestaan van een SA-block.

Lichamelijk onderzoek

Mensen met een SA-block zijn gevoeliger voor carotismassage.

Holter-onderzoek

Hierbij wordt de zogenaamde ‘sinusnode recovery time’ gemeten.

Atropine-test

Na inspuiten van atropine ontstaat een zogenaamd AV-nodaal ritme doordat de sinusknoop wordt opgejaagd. Dit kan de sinusknoop niet bolwerken.

Wat is de behandeling?

Lang niet iedereen met een SA-block wordt daarvoor behandeld. Meestal worden alleen die mensen behandeld die klachten ondervinden, zoals flauwvallen of een verminderde inspanningstolerantie. In dat geval zal de cardioloog overwegen of behandeling met medicijnen of een pacemaker zal worden ingesteld.

Geneesmiddelen die worden toegepast bij SA-block zijn ipratropiumbromide, en – in noodgevallen – atropine en adrenaline.

Andere talen

Engelse vertaling

sinoatrial block

Duitse vertaling

sinuatrialer Block, SA-Block

Scroll naar boven