Ruggenmerginfarct

Bijgewerkt op 8 mei 2023

Wat is een ruggenmerginfarct?

Een ruggenmerginfarct is een aandoening waarbij de toevoer van bloed naar het ruggenmerg wordt verhinderd, bijvoorbeeld door een bloedstolsel in een bloedvat. Hierdoor zal een deel van het ruggenmerg niet meer goed werken. Dit leidt tot verschillende klachten in delen van het lichaam die door dat deel van het ruggenmerg worden verzorgd. De medische term voor een infarct van het ruggenmerg is myeluminfarct.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van ruggenmerginfarct.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak voor het ontstaan van een ruggenmerginfarct is een belemmering van de bloedtoevoer naar het ruggenmerg. Vaak wordt dit veroorzaakt door een stolsel in één of meerdere bloedvaten die het ruggenmerg voorzien van bloed. De kans dat een stolsel ontstaat en een afsluiting veroorzaakt is verhoogd bij mensen met aderverkalking (atherosclerose). Dit is dus een risicofactor voor infarcering van het ruggenmerg.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Ruggenmerginfarcten komen niet zo vaak voor. De aandoening wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 1,000-1,500 mensen vastgesteld. De meeste mensen zijn ouder dan 50 jaar op het moment dat ze een ruggenmerginfarct krijgen.

Ruggenmerginfarcten komen veel minder vaak voor dan herseninfarcten. Dit heeft ermee te maken dat het ruggenmerg vanuit meerdere bloedvaten van bloed voorzien wordt. Daarom zal bij afsluiting van één bloedvat de toevoer van bloed via andere bloedvaten gaan.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • pijn in de rug (soms een branderig gevoel) of pijn in de nek (afhankelijk van het niveau van aantasting van het ruggenmerg);
  • minder kracht in de benen en/of de armen, soms volledige verlamming;
  • minder gevoel in de benen en/of de armen;
  • plas niet op kunnen houden (incontinentie voor urine);
  • poep niet op kunnen houden (incontinentie voor faeces);
  • geen verschil tussen koud en warm voelen aan benen en/of armen;
  • moeite met het krijgen van een erectie (impotentie);
  • geen of verminderd gevoel in de schaamstreek;
  • spasticiteit kan zich later ontwikkelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van (1) de klachten, (2) de bevindingen van de arts bij lichamelijk onderzoek, en (3) beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts afwijkingen vinden zoals een afname van de peesreflexen aan de benen en/of armen en een verminderd gevoel voor temperatuur aan benen en/of armen.

Beeldvormend onderzoek

De diagnose wordt bevestigd met beeldvormend onderzoek. Hiervoor zal een MRI-scan worden gemaakt. Hierop is een ‘verkleuring’ van het ruggenmerg te zien ter plaatse van het infarct. Vaak is het ruggenmerg daar ook iets opgezwollen. Een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een dissectie van de aorta, is soms ook zichtbaar.

ruggenmerginfarct
MRI-scan ruggenmerg

Op de MRI-scan zie je de lichte verkleuring van het ruggenmerg ter plaatse van het infarct. Het gaat om het gebied rechts van de wervels, gelegen tussen de pijltjes.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen behandeling waarmee een infarct van het ruggenmerg te genezen is. De behandeling is er daarom op gericht de klachten die zich voordoen te verminderen. Dat betekent dat bij vermindering van de kracht of verlamming oefeningen worden gedaan onder leiding van een fysiotherapeut. Mensen die hun plas niet op kunnen houden krijgen een urinecatheter.

Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor het infarct, bijvoorbeeld een dissectie van de aorta, dan zal deze oorzaak behandeld worden.

Beloop en prognose

Het beloop is afhankelijk van de mate van afsluiting van de bloedvaten naar het ruggenmerg en de schade die daardoor aan het ruggenmerg is toegebracht. Sommige mensen zullen helemaal herstellen, anderen zullen blijvend klachten houden of zelfs invalide blijven.

Synoniemen

Andere namen voor ruggenmerginfarct zijn myeluminfarct, ruggemerginfarct, infarct van het ruggenmerg en ruggenmergberoerte.

Engelse term

spinal cord infarction, spinal infarction, acute spinal ischemia, vascular myelopathy

Verder lezen

Meer informatie over het ruggenmerginfarct kunt u vinden in:

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een ruggenmerginfarct. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Ruggenmerginfarct”

  1. Dhr. Mensen

    Het was best shrikken toen het met mijn man s nachts gebuurde. Hij werd wakker om te plassen. Na heel veel stompel om naar de wc te gaan had hij het niet gehaald. Ik heb hem geholpen om weer naar bed te gaan. Toen eindelijk in bed moest hij brakken en weer plassen. Ik kon met veel moeite hem naar de wc helpen. Dit kon ik niet meer aanzien en geen kracht meer om hem verder te helpen. In paniek heb ik 112 gebeld. Toen de broeders kwammen zijden ze dat hij hoge koords had en heb antibiotica voor geschreven. Laat de dag erna kon hij weer zelf uit bed komen. Gelukkig niets van over gehouden, alleen chronisch vermoeidheid. Wezijn nu wel blij dat we weten wat het is. En hopen dat dit nooit meer gebuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven