Wat is een ruggenmerginfarct?

Een ruggenmerginfarct is een aandoening waarbij de toevoer van bloed naar het ruggenmerg wordt verhinderd, bijvoorbeeld door een bloedstolsel. Hierdoor zal een deel van het ruggenmerg niet meer goed werken. Dit leidt tot verschillende klachten in delen van het lichaam die door dat deel van het ruggenmerg worden verzorgd.

Oorzaak ruggenmerginfarct

De oorzaak voor het ontstaan van een ruggenmerginfarct is een belemmering van de bloedtoevoer naar het ruggenmerg. Vaak wordt dit veroorzaakt door een stolsel in een of meerdere bloedvaten die het ruggenmerg voorzien van bloed.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Ruggenmerginfarcten zijn zeldzaam. De aandoening komt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 1,000-1,500 mensen voor.

Ruggenmerginfarcten komen veel minder vaak voor dan herseninfarcten. Dit heeft ermee te maken dat het ruggenmerg vanuit meerdere bloedvaten van bloed voorzien wordt. Daarom zal bij afsluiting van één bloedvat de toevoer van bloed via andere bloedvaten gaan.

Symptomen ruggenmerginfarct

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn in de rug (soms een branderig gevoel) of pijn in de nek (afhankelijk van het niveau van aantasting van het ruggenmerg);
  • Minder kracht in de benen en/of de armen, soms volledige verlamming;
  • Minder gevoel in de benen en/of de armen;
  • Plas niet op kunnen houden (incontinentie voor urine);
  • Poep niet op kunnen houden (incontinentie voor faeces);
  • Geen verschil tussen koud en warm voelen aan benen en/of armen;
  • Moeite met het krijgen van een erectie (impotentie);
  • Geen of verminderd gevoel in de schaamstreek;
  • Spasticiteit kan zich later ontwikkelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts afwijkingen vinden zoals een afname van de peesreflexen aan de benen en/of armen en een verminderd gevoel voor temperatuur aan benen en/of armen.

De diagnose wordt bevestigd met beeldvormend onderzoek. Hiervoor zal een MRI-scan worden gedaan. Hierop is een ‘verkleuring’ van het ruggenmerg te zien ter plaatse van het infarct. Vaak is het ruggenmerg daar ook iets opgezwollen. Een onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een dissectie van de aorta, is soms ook zichtbaar.

ruggenmerginfarct
MRI-scan ruggenmerg

Behandeling ruggenmerginfarct

De behandeling is er over het algemeen op gericht de klachten te verminderen. Dat betekent dat bij vermindering van de kracht of verlamming oefeningen worden gedaan onder leiding van een fysiotherapeut. Mensen die hun plas niet op kunnen houden krijgen een urinecatheter.

Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor het infarct, bijvoorbeeld een dissectie van de aorta, dan zal deze oorzaak behandeld worden.

Beloop en prognose

Het beloop is afhankelijk van de mate van afsluiting van de bloedvaten naar het ruggenmerg en de schade die daardoor aan het ruggenmerg is toegebracht. Sommige mensen zullen helemaal herstellen, anderen zullen blijvend klachten houden of zelfs invalide blijven.

Verder lezen

Meer informatie over het ruggenmerginfarct kunt u vinden in:

Engelse term

spinal cord infarction, spinal infarction, acute spinal ischemia, vascular myelopathy