Bijgewerkt op 29 juli 2022 door Simpto.nl
Wat is een spinaal epiduraal hematoom?
Een spinaal epiduraal hematoom is een zeldzame aandoening waarbij een bloeding ontstaat rond het ruggenmerg, in de zogenaamde epidurale ruimte. Dat is de ruimte rond het harde hersenvlies (dura mater) ter hoogte van het ruggenmerg. Een andere naam voor deze aandoening is spinale epidurale bloeding.
Wat is de oorzaak?
Een spinaal epiduraal hematoom kan ontstaan bij mensen met een verhoogde bloedingsneiging. Dat kan zijn ten gevolge van een bloedstollingsstoornis, maar ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot een verhoogde bloedingsneiging. Dat geldt vooral voor bloedverdunners (anticoagulantia), zoals bijvoorbeeld clopidogrel. Ook een verwonding van een bloedvat, bijvoorbeeld door het per ongeluk aanprikken tijdens een ruggenprik (lumbaalpunctie), kan tot een ruggenmergbloeding leiden, evenals een gebroken wervel (wervelfractuur). Ten slotte kan een aangeboren misvorming van de bloedvaten (arterioveneuze malformatie) aanleiding geven tot deze vorm van ruggenmergbloeding. Als geen duidelijke oorzaak wordt gevonden wordt gesproken van een spontaan spinaal epiduraal hematoom (SSEH).
Welke symptomen geeft het?
Een bloeding van het ruggenmerg veroorzaakt vaak heftige pijn in de rug. Waar de rugpijn zit hangt af van de lokatie van de bloeding. Door ophoping van bloed rond het ruggenmerg kan het ruggenmerg in de knel komen. Dat kan leiden tot uitvalsverschijnselen, zoals spierzwakte in de armen of benen en gevoelsverlies in armen of benen. Waar de uitvalsverschijnselen optreden hangt ook weer af van de lokatie van de bloeding.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een MRI-scan van de rug is de bloeding meestal goed zichtbaar.
Wat is de behandeling?
Een uitgebreide bloeding in het ruggenmerg zal worden ontlast. Dat gebeurt vaak met een operatie waarbij het deel van de wervelkolom boven de bloeding wordt geopend. Dit wordt laminectomie genoemd.
Synoniemen
spinale epidurale bloeding
Verder lezen / Referenties
- M Wiersma, L Ellen, E Hoff, R Borghans, ‘Acute lagerugpijn‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 22 juli 2022; 29-30: pagina’s 22-23.