Ruggenmergbloeding

Bijgewerkt op 30 juli 2022

Wat is een ruggenmergbloeding?

Een ruggenmergbloeding is een zeldzame aandoening waarbij een bloeding in of rond het ruggenmerg ontstaat. De medische naam voor een bloeding binnen de wervelkolom is spinaal hematoom.

Hoe vaak komt het voor?

Ruggenmergbloedingen zijn zeldzaam. Bij ons zijn geen exacte cijfers bekend over de incidentie (aantal nieuw gevallen per jaar) van ruggenmergbloeding.

Wat is de oorzaak?

Een ruggenmergbloeding kan ontstaan bij mensen met een verhoogde bloedingsneiging. Dat kan zijn ten gevolge van een bloedstollingsstoornis, maar ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot een verhoogde bloedingsneiging. Dat geldt vooral voor bloedverdunners (anticoagulantia). Als geen duidelijke oorzaak wordt gevonden wordt gesproken van een spontaan spinaal hematoom of idiopathisch spontaan hematoom.

Welke symptomen geeft het?

Een bloeding van het ruggenmerg veroorzaakt vaak pijn in de rug. Door ophoping van bloed rond het ruggenmerg kan het ruggenmerg in de knel komen. Dat kan leiden tot uitvalsverschijnselen, zoals spierzwakte in de armen of benen en gevoelsverlies in armen of benen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een MRI-scan van de rug is de bloeding meestal goed zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een uitgebreide bloeding in het ruggenmerg zal worden ontlast. Dat gebeurt vaak met een operatie waarbij het deel van de wervelkolom boven de bloeding wordt geopend. Dit wordt laminectomie genoemd.

Welke vormen van ruggenmergbloeding zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een bloeding in het ruggenmerg zelf (hematomyelie), een spinaal subduraal hematoom en een spinaal epiduraal hematoom. Kijk voor meer informatie over deze vormen op de respectievelijke webpagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven