Bijgewerkt op 9 oktober 2017
Wat is een ruggenmergabces?
Een ruggenmergabces is een ophoping van pus in het ruggenmerg.
Hoe vaak komt ’t voor en bij wie?
Abcessen van het ruggenmerg zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt de aandoening bij naar schatting 10-20 mensen in Nederland vastgesteld.
De aandoening kan in principe bij iedereen voorkomen maar mensen met een verminderde weerstand lopen een grote risico op het krijgen van een ruggenmergabces. Hieronder vallen bijvoorbeeld mensen met suikerziekte (diabetes), mensen die afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immuunsuppressiva) gebruiken of mensen die chemotherapie krijgen. Ook drugsverslaafden hebben een verhoogde kans op het krijgen van deze aandoening.
Oorzaak ruggenmergabces
Ruggenmergabcessen worden veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Meestal gaat het om Stafylokokken of Streptokokken.
Vaak is er elders in het lichaam een infectie en komen de bacteriën via het bloed in het ruggenmerg terecht. Heel soms ontstaat de aandoening na een ruggenprik.
Symptomen ruggenmergabces
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- koorts – 87%
- minder kracht – 62%
- pijn in de rug – 46%
- been niet goed kunnen bewegen – 46%
- plas niet op kunnen houden – 39%
- koude rillingen – 32%
- pijn onder in de rug – 28%
- arm niet goed kunnen bewegen – 28%
- pijn aan het been – 25%
- ontlasting niet op kunnen houden – 24%
- nekstijfheid (kin niet op de borst kunnen doen) – 23%
- pijn uitstralend van de rug naar het been – 21%
- pijn aan de arm – 18%
- pijn in de nek – 14%
- pijn uitstralend van de nek naar de arm – 13%
- geen of minder gevoel in het been – 12%
- moeite met het krijgen van een erectie – 12%
- geen of minder gevoel in de arm – 5%
- geen of minder gevoel – 2%
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Bij bloedonderzoek zijn aanwijzingen voor een infectie aantoonbaar. Zo is de bloedbezinking (BSE) meestal verhoogd. Hetzelfde geldt voor het CRP-gehalte. Ook is het aantal witte bloedcellen vaak verhoogd. Dit wordt leukocytose genoemd.
De diagnose wordt meestal gesteld door middel van een MRI-scan van de rug. Daarop is het abces in het ruggenmerg zichtbaar. Zie afbeelding hieronder.
De diagnose kan verder ondersteund worden door afwijkingen in het hersenvocht. Dit hersenvocht wordt middels een ruggenprik verkregen. In het hersenvocht bevinden zich witte bloedcellen en is het eiwit gehalte verhoogd.
Behandeling ruggenmergabces
Behandeling bestaat uit een operatie waarbij de wervelboog wordt verwijderd (laminectomie), zodat het pus uit het ruggenmerg verwijderd wordt. Deze ‘drainage’ van het abces wordt uitgevoerd door een neurochirurg.
Daarnaast worden antibiotica gegeven.
Beloop en prognose
Een ruggenmergabces is een zeer ernstige aandoening die dodelijk kan zijn. Het is daarom van groot belang dat de diagnose snel wordt gesteld zodat snel behandeld kan worden.
Een complicatie die kan optreden is het zogenaamde cauda-syndroom. Hierbij raken zenuwwortels onderaan het ruggenmerg door het abces in de knel. Verder kan de aandoening gepaard gaan met een infectie van het nabijgelegen wervellichaam (vertebrale osteomyelitis).
Engelse vertaling
spinal abscess
ICD10-code
G06.1
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 maart 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2017
Goedemiddag ik lig al 9 maanden in bed door een onsteking in mijn ruggenwervels daar ik al die tijd aan de antibiotica zit en nog bijna geen verbetering is eerst waren het hevige pijnen door de antibiotica iedere dag wordt aangesloten (flucloxacilline )12000mg per 24 uurdaar ik 2 jaar geleden 5 onderste rugwervels open zijn gemaakt daar ik een versleten en verdichting aan de rug wervels was daar de pijn in mijn been aan hield ik een stimilotor in mijn rug werdt geplaats daar ik daarna mijn prostaar er met spoed er uit gehaald moest worden (kanker cellen aanwezig waren) dat is is sinds januari 2016 tot januari 2018 allemaal is gebeurd wie kan mij helpen om nog zonder pijn aan mijn rug en benen te leven