RS3PE-syndroom

Bijgewerkt op 25 november 2021

Wat is RS3PE-syndroom?

RS3PE-syndroom – of kortweg ‘RS3PE’ – is een zeldzame aandoening die leidt tot ontsteking in de gewrichten en pezen van met name handen en voeten. De term RS3PE is een afkorting van de engelse naam voor de ziekte: Remitting Seronegative Symmetrical Synovitis with Pitting Edema. Het RS3PE-syndroom werd voor het eerst beschreven in 1985 door McCarty.

Hoe vaak komt ’t voor?

RS3PE-syndroom is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt wordt niet geregistreerd. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks in Nederland zo’n 100-150 keer wordt vastgesteld. De aandoening komt vrijwel uitsluitend bij ouderen voor en ruim twee keer vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het RS3PE-syndroom is niet goed bekend. Soms komt het voor als paraneoplastisch verschijnsel. Dat wil zeggen dat het voorkomt als bijverschijnsel bij kanker.

Welke symptomen geeft het?

RS3PE-syndroom kan tot de volgende klachten en ziekteverschijnselen leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Zowel met echografie als met MRI-scanning kan de ontsteking van pezen en gewrichten van handen en voeten in beeld worden gebracht. Met name de strekpezen van handen en voeten zijn aangetast.

Wat is de behandeling?

RS3PE-syndroom wordt behandeld door een reumatoloog of internist. De behandeling is meestal met corticosteroïden, zoals bijvoorbeeld prednisolon. Ook worden vaak ontstekingsremmende pijnstillers, zoals bijvoorbeeld NSAIDs, voorgeschreven.

Engelse vertaling

remitting seronegative symmetrical synovitis with pitting edema, RS3PE

Verder lezen / Referenties

1 gedachte over “RS3PE-syndroom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven