Rhesusziekte

Bijgewerkt op 10 juli 2018

Wat is rhesusziekte?

Rhesusziekte is een aandoening die bij baby’s afbraak van rode bloedcellen veroorzaakt. Dit wordt ‘hemolyse‘ genoemd. Hemolyse kan leiden tot bloedarmoede.

Rhesusziekte is een vorm van ‘hemolytische ziekte bij de pasgeborene’.

Oorzaak rhesusziekte

De afbraak van rode bloedcellen ontstaat doordat antistoffen van de moeder in het bloed van de baby circuleren en daar de rode bloedcellen aanvallen. De rode bloedcellen gaan daardoor kapot.

De moeder zal antistoffen aanmaken als het bloed van de moeder rhesus-negatief is en dat van de baby rhesus-positief. De baby kan rhesus-positief zijn als de vader rhesus-positief is.

Als de rhesus-positieve bloedcellen van het kind in de bloedbaan van de moeder komen zal het afweersysteem van de moeder antistoffen aanmaken tegen de rhesus-positieve bloedcellen van het kind.

Problemen bij het kind ontstaan meestal bij de tweede zwangerschap. Dan is het afweersysteem van de moeder namelijk al direct klaar om rhesus-positieve bloedcellen aan te vallen.

Hoe wordt het getest?

Met behulp van bloedonderzoek kan worden bepaald of je rhesus-positief of rhesus-negatief bent. Als zwangere vrouwen rhesus-negatief kan met bloedonderzoek bij de vader worden bepaald of deze rhesus-positief of rhesus-negatief is. Als de vader ook rhesus-negatief is is verder onderzoek niet nodig. Als de vader rhesus-positief is zullen maatregelen worden genomen om zogenaamde ‘hemolytische ziekte van de pasgeborene‘ tegen te gaan.

Behandeling rhesusziekte

De afbraak van rode bloedcellen bij het kind kan worden tegengegaan door de moeder tijdens de zwangerschap een injectie met anti-D-immunoglobuline toe te dienen.

Synoniemen voor rhesusziekte zijn resusziekte en resus antagonisme.

 

Scroll naar boven