Reversibel cerebraal vasoconstrictie syndroom

Bijgewerkt op 19 maart 2023

Wat is het reversibel cerebraal vasoconstrictiessyndroom?

Het reversibel cerebraal vasoconstrictie syndroom – afgekort RCVS – is een aandoening waarbij plotseling ernstige hoofdpijn en andere klachten kunnen ontstaan doordat bloedvaten in de hersenen verkrampen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Het is niet precies bekend hoe vaak RCVS voorkomt, maar het gaat om een zeldzame aandoening. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

RCVS wordt veroorzaakt doordat slagaders in de hersenen samenknijpen. Waarom dit bij sommige mensen gebeurt en bij anderen niet is niet goed bekend. Wel zijn er bepaalde risicofactoren. Zo kan gebruik van medicijnen de aandoening soms uitlokken. Hetzelfde geldt voor gebruik van bepaalde drugs. Ook activiteiten die de druk in het hoofd verhogen kunnen aanleiding geven tot de klachten, zoals bijvoorbeeld persen bij de ontlasting, of tijdens een bevalling.

Welke symptomen geeft ’t?

RCVS geeft aanvallen van plotseling optredende ernstige hoofdpijn. Daarnaast kunnen neurologische uitvalsverschijnselen optreden. Ook kan de aandoening leiden tot het ontstaan van ernstige complicaties, waaronder hersenbloeding en herseninfarct.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten. Er zijn echter ook andere aandoeningen die gepaard gaan met aanvallen van plotseling optredende ernstige hoofdpijn. Meestal zal daarom beeldvormend onderzoek van het hoofd worden gedaan. Hiervoor wordt meestal MRI-angiografie gebruikt. Bij de meeste mensen met RCVS is daarbij samentrekking van bloedvaten in de hersenen zichtbaar. Deze afwijking is reversibel. Dat betekent dat ze op den duur weer verdwijnt.

Wat is de behandeling?

RCVS kan worden behandeld met geneesmiddelen die de bloedvaten verwijden, zoals bijvoorbeeld de calciumantagonist nimodipine. Om toekomstige aanvallen te voorkomen wordt geadviseerd om uitlokkende factoren te vermijden.

Wat is het beloop?

Bij sommige mensen met RCVS kunnen ernstige complicaties optreden, waaronder hersenbloeding, herseninfarct en posterieur reversibel encefalopathiesyndroom.

Synoniemen

reversibel cerebraal vasoconstrictiesyndroom, reversibel vasoconstrictie syndroom, reversibele cerebrale vasoconstrictiesyndroom

Engelse vertaling

reversible cerebral vasoconstriction syndrome

Referenties / Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven