Reusceltumor

Bijgewerkt op 12 december 2023

Wat is een reusceltumor?

Een reusceltumor is een goedaardig gezwel van het skelet. Reusceltumoren komen meestal voor aan het uiteinde van lange pijpbeenderen, zoals het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en het spaakbeen (radius). Deze tumor komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 30-50 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Welke klachten zijn er?

Mensen met een reusceltumor hoeven in het beginstadium geen klachten te hebben. Naarmate het gezwel zich uitbreidt kunnen pijnklachten optreden. Ook kan een spontane botbreuk ontstaan doordat het bot ter plekke van de tumor minder sterk is. De exacte klachten zijn afhankelijk van de lokatie waar het gezwel zich bevindt. Dus iemand met een reusceltumor aan het uiteinde van het bovenbeen zal bijvoorbeeld pijnklachten aan de knie krijgen.

Diagnose & behandeling

Reusceltumor zijn vaak goed zichtbaar op röntgenfoto’s en MRI-scans. Behandeling bestaat uit een operatie waarbij het gezwel uit het bot wordt verwijderd. De overgebleven holte wordt vervolgens opgevuld om het bot weer stevigheid te geven.

Verder lezen / referenties

  • P Scheurer e.a., ‘Diagnose in beeld: Een hardloopster met een pijnlijke knie’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2 juli 2016; 160(26): p. 39.
Scroll naar boven