Retroperitoneaal abces

Bijgewerkt op 30 november 2020

Wat is een retroperitoneaal abces?

Een retroperitoneaal abces is een ophoping van pus in de retroperitoneale ruimte. De retroperitoneale ruimte – of kortweg ‘retroperitoneum’ – is het deel van de buik dat achter het buikvlies ligt.

Hoe vaak komt ’t voor?

Retroperitoneale abcessen zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland ongeveer 100 keer gesteld.

Wat is de oorzaak?

Retroperitoneale abcessen worden veroorzaakt door infecties met bacteriën. De betreffende bacteriën kunnen vanuit allerlei verschillende plekken in het retroperitoneum terechtkomen. Bij de meeste mensen zouden ze geen infectie veroorzaken, maar bij mensen met een verminderde weerstand gebeurt dit wel. De aandoening komt dus vooral voor bij mensen die – om welke reden dan ook – een verminderde weerstand hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege suikerziekte (diabetes), kanker, overmatig alcoholgebruik of langdurig gebruik van corticosteroïden. Ook mensen met de ziekte van Crohn hebben een verhoogde kans op het krijgen van een retroperitoneaal abces.

Welke symptomen geeft ’t?

De volgende klachten kunnen voorkomen bij iemand met een retroperitoneaal abces:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is vaak moeilijk om de diagnose te stellen. Dat komt doordat bij lichamelijk onderzoek vaak geen duidelijke afwijkingen worden gevonden. Bij laboratoriumonderzoek zijn de bloedbezinkingssnelheid, het CRP-gehalte en het aantal witte bloedcellen in het bloed regelmatig verhoogd, maar ook weer niet altijd.

Meestal wordt de aandoening vastgesteld op een CT-scan of een MRI-scan.

Als de aandoening zich heeft uitgebreid naar het bloed kunnen bacteriën in het bloed worden gekweekt.

Wat is de behandeling?

Een retroperitoneaal abces zal in de meeste gevallen worden gedraineerd. Dat betekent dat middels een operatie het pus verwijderd zal worden. Daarnaast worden vaak antibiotica gegeven.

Beloop en prognose

Een retroperitoneaal abces is een ernstige ziekte die dodelijk kan verlopen. Het risico is dat de aandoening niet tijdig herkend wordt. De kans is dan groot dat het abces zich uitbreidt naar het bloed. Dan kan een infectie van het bloed (sepsis) ontstaan. Als dit niet tijdig wordt behandeld kan de patiënt overlijden.

Engelse vertaling

retroperitoneal abscess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven