Retrograde ejaculatie

Bijgewerkt op 8 oktober 2021

Wat is retrograde ejaculatie?

Retrograde ejaculatie – of ‘retrograde zaadlozing’ – is een aandoening waarbij het zaad tijdens een zaadlozing niet uit de penis komt maar richting de blaas vloeit. Het zaad gaat dus de verkeerde kant op. Het is als het ware een zaadlozing in de blaas.

Welke oorzaken zijn er?

Bij een normale zaadlozing zullen de spieren van de blaashals samentrekken. Hierdoor kan het zaad niet omhoog de blaas invloeien. Bij mannen met retrograde ejaculatie zal de blaashals niet of onvoldoende samentrekken tijdens de zaadlozing. Het gevolg is dat de zaadlozing dan (voor een deel) richting de blaas gaat. Ook kan retrograde zaadlozing voorkomen bij vernauwing of afsluiting van de plasbuis. Hieronder een volledig overzicht van oorzaken van retrograde ejaculatie:

Welke symptomen geeft het?

Een retrograde zaadlozing geeft eigenlijk maar één belangrijk symptoom, namelijk klaarkomen zonder zaadlozing (‘droog orgasme’), of met weinig zaad. Dit leidt automatisch tot verminderde vruchtbaarheid. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Retrograde ejaculatie kan worden vastgesteld door na een orgasme de urine te onderzoeken. Bij onderzoek van de urine onder de microscoop zullen veel zaadcellen worden aangetroffen.

Wat is de behandeling?

Retrograde ejaculatie wordt meestal behandeld door een uroloog. In eerste instantie zal gekeken worden of de onderliggende oorzaak behandeld kan worden. Als dat al gebeurt, of als er geen onderliggende oorzaak kan worden gevonden, kan de arts bepaalde geneesmiddelen voorschrijven. Deze geneesmiddelen helpen de spierspanning van de blaashals te verhogen zodat deze zich makkelijker samentrekt tijdens een zaadlozing.

Engelse term

retrograde ejaculation

ICD10-code

N53.1

Synoniemen

retrograde zaadlozing, zaadlozing in de blaas

Scroll naar boven