Bijgewerkt op 2 november 2019
Wat is renale glucosurie?
Renale glucosurie is de uitscheiding van glucose in de urine door een aandoening van de nieren. Het gaat hierbij om aandoeningen waarbij de nierbuisjes (niertubuli) niet in staat zijn om glucose uit de vers geproduceerde urine op te nemen.
Glucose krijgen wij binnen via ons voedsel. Bij de vertering van voedsel wordt het in de dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed komt glucose terecht in de nieren. Daar wordt het via de nierfilters (glomeruli) uitgescheiden in de urine. Verderop in de nier wordt het echter heropgenomen in het bloed. Normaal gesproken zit er daarom niet of nauwelijk glucose in de urine.
Er zijn verschillende redenen waarom het glucose gehalte in de urine verhoogd kan zijn. De meest voorkomende reden is hyperglycemie, een verhoging van het glucose gehalte in het bloed. Dat komt bijvoorbeeld voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).
Als het glucose gehalte in het bloed te hoog is zal ook een overmaat aan glucose worden uitgescheiden in de urine. Als het glucose gehalte in de urine boven een bepaalde drempel uitkomt ontstaat glucosurie, oftewel het voorkomen van glucose in de urine. De nierbuisjes zijn dan niet meer in staat om alle glucose vanuit de urine op te nemen in het bloed.
Het kan echter ook voorkomen dat het glucose gehalte in het bloed normaal is maar dat de nierbuisjes niet goed in staat zijn de glucose opnieuw op te nemen. In dat geval zal dus ook glucose met de urine worden uitgescheiden. In dit geval wordt gesproken van ‘renale glucosurie’.
Oorzaken renale glucosurie
Renale glucosurie kan voorkomen als erfelijke afwijking. Het gaat dan om aandoeningen waarbij bepaalde transporteiwit ontbreken. Het gaat om eiwitten die SGLT1 en SGLT2 genoemd worden. Deze transporteiwitten spelen een rol bij het heropnemen van glucose in de nierbuisjes.
Verder zijn er nog een aantal zeldzame aangeboren ziekten waarbij renale glucosurie kan voorkomen.
Renale glucosurie kan ook tijdelijk optreden bij zwangere vrouwen. Ook kan het voorkomen bij mensen met het eindstadium van een nierziekte, en na vergiftiging met zware metalen.
Welke symptomen geeft het?
Meestal hebben mensen met renale glucosurie geen klachten.
Door de uitscheiding van glucose in de urine zal de hoeveelheid urine toenemen. Glucose trekt namelijk water aan. Dat betekent dat iemand met renale glucosurie over het algemeen meer zal plassen dan iemand zonder. Als iemand echter geboren is met de afwijking zal dat meestal niet als klacht worden ervaren.
Verder kunnen mensen met renale glucosurie vaker urineweginfecties hebben. Door de toename van glucose in de urine wordt urine die langere tijd stilstaat in de blaas namelijk een geschikte voedingsbodem voor bacteriën.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er is sprake van renale glucosurie als een verhoging van het glucose gehalte in de urine voorkomt zonder dat er sprake is van hyperglycemie (verhoogd glucose gehalte in het bloed). Om het vast te stellen zijn dus zowel bloedonderzoek als urineonderzoek nodig.
Wat is de behandeling?
Als renale glucosurie voorkomt als losstaand verschijnsel is behandeling niet nodig. Als het voorkomt als symptoom van een andere ziekte zal de onderliggende ziekte worden behandeld.
Beloop en prognose
Renale glucosurie als op zichzelf staand verschijnsel is een onschuldige aandoening die niet behandeld hoeft te worden.
Engelse vertaling
renal glycosuria
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 maart 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 maart 2018
Ls, een persoon met renale glucosurie weet dit geheel niet. Hij/zij gaat duidelijk niet met klachten naar de huisarts. De afwijking wordt doorgaans bij toeval ontdekt. Meestal bij keuringen. Hetgeen vaak vervelend is, omdat door onwetendheid personen ten onrechte denken dat zij diabeet zijn. Zover ik weet, geeft een glucose tolerantie test, het beste uitsluitsel.