Reizigersdiarree

Bijgewerkt op 21 september 2022

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is dunne, waterige ontlasting die ontstaat tijdens een reis of direct daarna. Het wordt veroorzaakt door een infectie van de darmen door het eten of drinken van verontreinigd voedsel of water.

Wat is de oorzaak?

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door het drinken van verontreinigd water en/of het eten van verontreinigd voedsel. Eten of drinken zijn besmet met een ziekteverwekker. Dat is meestal een bacterie, maar ook parasieten en virussen kunnen reizigersdiarree veroorzaken. Het gaat dan meestal om ziekteverwekkers waar de lokale bevolking niet ziek van wordt. Omdat de ziekteverwekkers algemeen voorkomen is de lokale bevolking er immuun voor geworden.

Reizigersdiarree wordt meestal opgelopen in warme landen. Vaak zijn de hygienische omstandigheden niet optimaal. Water uit de kraan is vaak niet goed gereinigd.

Welke symptomen geeft het?

Het kenmerkende symptoom van reizigersdiarree is dunne ontlasting (diarree), vaak waterdunnen ontlasting. Daarnaast kunnen verschillende andere klachten optreden, waaronder:

Wat is het beloop?

Reizigersdiarree gaat meestal na enkele dagen vanzelf over. Soms ontstaan complicaties, zoals uitdroging (dehydratie). In het geval van ernstige uitdroging is behandeling in een ziekenhuis nodig. Daar kan met een infuus vocht direct in het bloed worden toegediend.

Wat is de behandeling?

Bij de behandeling van reizigersdiarree zijn een aantal maatregelen van belang:

  • VEEL DRINKEN – mensen met aanhoudende diarree verliezen veel vocht; dat moet worden aangevuld om uitdroging te voorkomen;
  • VERMIJD VERONTREINIGDE PRODUCTEN – neem bij voorkeur water, vruchtensappen etc. in fabrieksverpakking;
  • ORS – bij dreigende uitdroging kan oral rehydration solution (ORS) worden gebruikt (zie hieronder);
  • LOPERAMIDE – dit geneesmiddel kan de darmen tijdelijk tot rust brengen maar lost de infectie van de darm niet op.

ORS (oral rehydration solution)

In het geval uitdroging dreigt kan een speciaal drankje worden ingenomen dat, naast water, de verschillende stoffen bevat die het lichaam nodig heeft om vocht vast te houden. Dit drankje wordt met een engelse term Oral Rehydration Solution, of afgekort ORS genoemd. ORS wordt geleverd als poeder voor oplossing in water. Het is verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. ORS is zonder doktersrecept te verkrijgen.

Engelse vertaling

traveler’s diarrhea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven