Reinkes oedeem

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is Reinkes oedeem?

Reinkes oedeem is een aandoening waarbij de stembanden opgezwollen zijn. Dit leidt meestal tot afwijkingen van de stem: een schorre stem en/of een lage stem.

De aandoening is genoemd naar de Duitse anatoom professor Friedrich Reinke die de aandoening in 1895 beschreef.

Oorzaak Reinkes oedeem

De aandoening ontstaat door prikkeling van het strottenhoofd en de stembanden. Meestal is de oorzaak van deze prikkeling de inademing van sigarettenrook. Ook inademing van andere stoffen kan tot prikkeling van de stembanden leiden. Een andere oorzaak is overmatig of verkeerd stemgebruik.

Bij wie komt ’t voor?

Reinkes oedeem komt vooral voor bij mensen die gedurende meerdere jaren gerookt hebben. De langdurige blootstelling van stembanden en strottenhoofd leidt tot irritatie en daardoor zwelling. De kans op het krijgen van deze aandoening is iets verhoogd bij mensen die last hebben van zuurbranden en bij mensen die hun stem overmatig belasten (bijv. leraren).

Hoewel de aandoening waarschijnlijk ongeveer even vaak voorkomt bij mannen en vrouwen zullen vrouwen zich sneller bij de arts melden. Dat heeft te maken met het feit dat vrouwen sneller last hebben van de klachten (zie onder) die de aandoening met zich meebrengt.

De aandoening ontstaat vooral bij mensen in de leeftijdsgroep van 35-55 jaar.

Symptomen Reinkes oedeem

Klachten die optreden bij deze aandoening zijn vooral:

  • Hese of schorre stem
  • Lage stem; dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar valt bij vrouwen eerder op
  • Soms zuurbranden
  • Soms ‘stem kwijt zijn’ (niet meer hardop kunnen praten)
  • Zelden kortademigheid of moeite met ademhalen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de diagnose meestal al vermoeden op basis van de klachten en het langdurige roken. Om de diagnose te bevestigen kan onderzoek van het strottenhoofd worden gedaan. Dit heet laryngoscopie. Hierbij kan de zwelling van de stembanden zichtbaar worden gemaakt.

laryngoscopisch beeld Reinkes oedeem
Reinkes oedeem bij laryngoscopie

Hierboven het beeld dat de arts ziet tijdens onderzoek van het strottenhoofd met een laryngoscoop. Boven de stembanden zoals ze er normaal uitzien. Onder de gezwollen stembanden zoals bij Reinkes oedeem.

Behandeling Reinkes oedeem

Wat kun je zelf doen?

Behandeling bestaat in eerste instantie uit stoppen met roken. Daarnaast is het van belang om de stembanden niet te veel te belasten.

Wat kan de arts doen?

Een arts kan verwijzen naar een logopedist(e) voor stemoefeningen.

Daarnaast is het mogelijk om de zwelling van de stembanden te opereren. Een dergelijke operatie wordt gedaan door een KNO-arts. Vaak wordt besloten de operatie in twee keer uit te voeren om verkleving van de stembanden te voorkomen. Het doel van de operatie is om de stembanden weer glad en slank te krijgen.

Na een operatie voor Reinke’s oedeem zal een aantal ‘stemrust’ worden gehouden om de stemband te laten genezen. Daarna zal met behulp van logopedie de stem geoefend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven