Bijziendheid

Bijgewerkt op 3 juni 2024 door Simpto.nl

Wat is bijziendheid?

Veel voorkomende aandoening van het oog waarbij goed van dichtbij kan worden gezien maar slecht in de verte.   De afgelopen tweehonderd jaar is bijziendheid in de westerse landen aanzienlijk toegenomen. Mogelijk heeft dit te maken met de toename in het gebruik van kunstlicht.

Welke oorzaken zijn er?

Bijziendheid wordt veroorzaakt doordat het oog het invallende licht te sterk breekt. Hierdoor valt het brandpunt voor het netvlies terwijl het eigenlijk precies op het netvlies zou moeten vallen. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de oogbol van voor naar achter te lang is. Ook kan bijziendheid worden veroorzaakt doordat het hoornvlies en/of de ooglens het licht te sterk breken omdat ze te bol van vorm zijn. Bij deze oorzaken kunnen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol spelen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • onscherp zien bij kijken in de verte
  • met de ogen knijpen om scherper te zien in de verte
  • soms hoofdpijn

Wat is de behandeling?

Bijziendheid kan worden behandeld met contactlenzen of een bril met glazen met negatieve sterkte. Het is ook mogelijk om met behulp van zogenaamde refractiechirurgie de breking van het licht zo te veranderen dat geen bril meer nodig is.

Synoniemen

myopie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven