Astigmatisme

Bijgewerkt op 27 februari 2024

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme betekent dat het oog het binnenvallende licht niet in alle richtingen even sterk breekt. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat het hoornvlies niet helemaal symmetrisch is.

Wat is de oorzaak?

De breking van licht dat het oog binnenkomt gebeurt door het hoornvlies en de ooglens. In de normale situatie zijn de oppervlakten van zowel hoornvlies en ooglens exact rond van vorm. In dat geval wordt licht uit de verschillende richtingen zo gebroken dat het op één punt van het netvlies valt.

Bij astigmatisme is het oppervlak van hoornvlies en/of ooglens niet exact rond. Het gevolg is dat licht dat uit verschillende richtingen het oog binnenvalt niet op één punt van het netvlies wordt gefocust.

Welke symptomen geeft het?

Klachten die op kunnen treden zijn:

Soms is deze oogafwijking zo mild dat er geen symptomen zijn.

Als er sprake is van astigmatisme aan één oog bij een kind bestaat er een kans op het ontwikkelen van een lui oog.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een optometrist of een oogarts. Met behulp van speciale apparatuur kan worden bepaald of er sprake is van astigmatisme.

Met behulp van een zogenaamde autorefractor wordt gemeten hoe licht dat in het oog valt vanaf het netvlies wordt teruggekaatst. Met behulp van een zogenaamde keratometer kan de bolling van het hoornvlies worden gemeten. Hiermee kunnen dus afwijkingen van de bolling van het hoornvlies worden vastgesteld.

Wat is de behandeling?

Astigmatisme kan worden gecorrigeerd met speciale brillenglazen of contactlenzen. Het gaat om glazen of lenzen met een zogenaamde cilindercomponent.

Ook is het mogelijk om astigmatisme te behandelen met refractiechirurgie. Dat betekent dat het hoornvlies met behulp van een laser wordt gecorrigeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven